Modrić, Rakitić i Tedeschi ne odaju tajne svoje zarade, ne nasjedajte!

100 NAJBOLJIH FOTOGRAFIJA HINA-e u 2018.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u utorak na oglase odnosno lažne članke senzacionalističkih naslova na popularnim internetskim stranicama, u kojima poznate osobe navodno odaju tajne svoje zarade putem određenih ulaganja.

Kako iz Hanfe pojašnjavaju u priopćenju, takvi oglasi/naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj imitira izgled novinskih portala i prikazuju navodne razgovore s osobama iz javnog života kao što su nogometaši Luka Modrić i Ivan Rakitić, predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi i drugi.

Na navedenim stranicama se opisuje mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi, kao što su Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd., a sve je popraćeno fotografijama luksuznih automobila, skupih putovanja i iskustvima klijenata koji su se navodno obogatili, pri čemu se često spominju nekakve posebne ponude na koje je potrebno odmah reagirati.

Iz Hanfe naglašavaju da se radi o lažnim člancima koji se koriste za nagovaranje čitatelja na internet trgovanje ugovorima za razlike, tzv. CFD-ovima, a riječ je, ističu iz regulatorne agencije, o špekulativnim i kompleksnim financijskim instrumentima.

Hanfa poziva potencijalne ulagatelje s područja RH da ne trguju putem navedenih platformi i da ne nasjedaju na obećanja lake zarade.

Iz agencije napominju i da nisu nadležni za nadzor zakonitosti poslovanja takvih društava niti mogu utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji s njima uspostavljaju poslovni odnos. Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja, upozoravaju.

Iz Hanfe dodaju i da je teško utvrditi tko stoji iza takvih platformi, a uglavnom se radi o inozemnim društvima koja nemaju dozvolu za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području RH i ne nalaze se na popisu onih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica za koje je, sukladno zakonskoj proceduri, Hanfa zaprimila obavijest o namjeri pružanja usluga i u Hrvatskoj.