Mnoštvo okupljenih na prosvjedu na splitskoj Rivi

Na splitskoj Rivi okupili su se prosvjednici protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Imamo zakone koje žene štite od nasilnika, a Istanbulska konvencija i rodna ideologija nam ne trebaju, poručuju.

Jedna od govornica na skupu, Ivana Pudić, podsjetila je da je Slavonski Brod grad s najviše stradale djece u Domovinskom ratu. Danas, i zadnjih gotovo 10 godina, Slavonski Brod, je zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda, grad čiji je zrak jedan od najzagađenijih u Europi. Djeca rođena u zadnjih 9 godina nikada nisu udahnula čisti zrak a upravo je čisti zrak jedno od osnovnih ljudskih prava, istaknula je.

Borba protiv toga traje već devet godina, peticijama, prosvjedima, ali bez uspjeha. Svjedoci smo kako kada postoji volja premijer Plenković može vrlo brzo i promptno reagirati, kao kod odluke o ratifikaciji Instabulske konvencije, a deseci tisuća građana Slavonskog Broda se truje već više od 9 godina svaki dan, a rješenje čistog zraka se niti ne nazire.

Ovdje sam da zajedno s vama poručim premijeru da sam protiv nasilja bilo koje vrste i po bilo kojoj osnovi, bilo da se radi o nasilju nad ženama, djecom, bilo o nasilju nad građanima i djecom Slavonskog Broda, bilo o nama, narodu kojeg premijer smatra nepismenim i čiju volju ignorira, rekla je Ivana Pudić.