MMF zaboravio na masovno iseljavanje i demografsku depresiju

Matica hrvatskih sindikata je reagirala na preporuke misije MMF-a za oporavak hrvatskog gospodarstva, ocijenivši da misija šablonizirano pristupila složenoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, bez dubokog uvida u probleme iseljavanja i niske zaposlenosti te njihove dugoročne posljedice na zaostajanje za drugim zemljama EU.

Preporuke misije MMF-a odnose se na povećanje doprinosa za dopunsko zdravstveno osiguranje i povećanje dobi za umirovljenje, promjene na tržištu rada, bolje ciljane socijalne naknade i povećanje učinkovitosti javnih poduzeća, no u Matici sindikata ocjenjuju da većina tih mjera nudi “uobičajena rješenja iz konvencionalnih ekonomskih pristupa”.

Upozoravaju da se u Izjavi misije MMF-a i njihovoj preporuci strukturnih reformi ne spominju dramatične probleme s kojima se Hrvatska suočava – od masovnog iseljavanja, demografske depresije, niske zaposlenosti, zaostajanja za drugim europskim zemljama, povećanja nejednakosti i financiranja neproduktivnih slojeva društva te potkapacitiranost hrvatskih institucija.

Mjere koje predlaže misija MMF-a, smatraju sindikati, mogu dati rezultate samo u dugom roku, u kojem će se Hrvatska isprazniti i ostati bez nacionalnih potencijala za bilo kakav razvoj.

Zaključuju i da Misija MMF-a nije snimila kompleksnost socijalne i ekonomske međuovisnosti u zemlji pa stoga njezini savjeti nisu doprinos rješavanju vitalnih i aktualnih nacionalnih problema. Među ostalim, navode i kako misija u svojoj izjavi ne spominje regresiju stanja u pravosuđu nakon ulaska u EU unatoč dramatičnim primjerima njegove neefikasnosti i političke ovisnosti, kao ni potrebu za rastom plaća za što su u razgovorima sa sindikatima pokazali visok stupanj razumijevanja.

Prijedlozi koji apstrahiraju od socijalnih potencijala stanovništva (povećanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, povećanje dobi za odlazak u mirovinu) sasvim su nalik našem ministru (Zdravku Mariću) koji je predložio oporezivanje građana za posjedovanje starijih automobila, zaključuje Matica sindikata u priopćenju koje potpisuje njezin predsjednik Vilim Ribić. (Hina)