Mljekari upozoravaju na jeftino uvozno mlijeko

Izvor Pixabay

Mljekari upozoravaju da se posljednjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko na čija se pakiranja stavljaju hrvatske oznake poput šahovnice ili crveno-bijelih kvadratića. Tako se, kažu, kupce dovodi u zabludu da je riječ o mlijeku domaćih krava. Naime, na nacionalnoj razini postoji oznaka “Mlijeko s hrvatskih farmi”, koja potvrđuje da ono ima sljedivost, da dolazi s farmi domaćih proizvođača. Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 253 milijuna eura.

Što biste rekli odakle je trajno mlijeko iz ovog pakiranja? Istaknuto je da je zemlja podrijetla Hrvatska, dok ispod toga stoji kako je podrijetlo mlijeka Europska unija. Da nedoumica bude potpuna, tu je i natpis “hrvatski proizvod” sa znakovitim crvenim kvadratićima u srcu.

– Imamo u nekoliko dana opet raznorazne pozive u pomoć mljekara u ovom trenutku da se označavaju s nekim „srčekima”, piše “iz Hrvatske”, a zapravo ako detaljno sitno pročitate na deklaraciji, piše “made in EU”, Mladen Jakopović, predsjednik HPK.

Kako doznajemo, zbog sive zone zasad je dopušteno da na proizvodu poput mlijeka koje je obrađeno u Hrvatskoj piše da je domaće, iako je sirovina iz neke druge zemlje. No za naše mljekare, koji znaju koliko moraju raditi za svaku litru mlijeka, pa tako i Igora Rešetara, to je nedopustivo.

– Tu se radi o obmanjivanju javnosti i kupaca u trgovačkim centrima jer to mlijeko dolazi izvana, a stavlja se znakovlje Hrvatske poput šahovnice, poput kockica i to hrvatski proizvođači tako vide. Znak hrvatskih farmi je crveni znak s oznakom “mlijeko s hrvatskih farmi” i kao takav se kontrolira, rekao je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo.

Kaže da ovakav način takozvanog zavaravanja kupaca utječe i na nastajanje dampinške cijene uvoznog mlijeka.

– To je jako štetno za proizvođače mlijeka u Hrvatskoj jer to mlijeko dolazi puno jeftinije na naše tržište. Naše hrvatsko mlijeko se kontrolira svakodnevno od mužnje, otkupa i same prodaje, dok to mlijeko koje dolazi na police se kontrolira na polici i u trgovačkim centrima, govori Igor.

I Marijana Hartmana iz Svetog Ivana Žabna razljutilo je spomenuto obilježavanje mlijeka, posebno zbog toga što zna koliko je detaljna kontrola mlijeka na našim farmama.

– Svaki dan se s ove farme odvozi mlijeko. Svaki dan vozač prije nego mlijeko pumpa, uzima uzorak. Tri-četiri puta mjesečno uzima se uzorak za nezavisni državni laboratorij u Križevačkoj Poljani. Nama je to kao proizvođačima nezamislivo, rekao je Marijan Hartman.

U izmuzištu kontrolni asistent Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu uzima uzorke mlijeka.

Marijan, koji je nakon krize ponovno počeo podizati farmu koja je bila na rubu opstanka, ističe kako je za domaće proizvođače pogubna niska cijena uvoznog mlijeka na policama.

Nova europska strategija “Od polja do stola” trebala bi donijeti više reda na tržištu hrane, odakle dolazi sirovina, gdje je prerađena, a gdje pakirana.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore pozvali su inspekcije da pojačaju kontrole zbog nedopustivog označavanja uvoznog mlijeka. Usto zbog koronakrize neke se europske zemlje žele pošto-poto riješiti viška mlijeka i to po niskim cijenama. Čini se da su im trgovački lanci u Hrvatskoj idealni za to.

Nacionalno/ HRT