Mišja groznica u Slavoniji: U Hrvatskoj u kratkom roku čak 200 oboljelih

Zbog neuobičajenog broja slučajeva mišje groznice ambulatna Klinike za infektologiju osječkog KBC-a popunjenija je nego inače. Ambulanta se posljednjih dana ne prazni, neovisno o tome jesu li svi kreveti gdje pacijenti daje infuzija slobodni ili ne.

‘Vodila sam sina na infuziju tri dana i stvarno sam ugodno iznenađena predanošću liječnika i medicinskog osoblja. Provodili smo tamo duže vrijeme jer je tako zahtijevala terapija i bila sam iznenađena što pacijentima omogućavaju da primaju infuziju čim im je potrebna, bez čekanja. Istovremeno je loše to što su ambulante pune i što ima puno bolesnih pacijenata’, rekla je Osječanka S.D. za Glas Slavonije.

Infektolog na Klinici, dr. med. Mario Duvnjak, potvrdio je da je doista tako i dodao kako su njima pune ambulante gotovo svakodnevica.

Kaže kako pacijenti uglavnom dolaze s uputnicom, no ima i onih koji se javljaju nou, bilo da dolaze izravno ili su poslani s Objedinjenog hitnog prijema.

Dr. Duvnjak kaže kako u ljetno dobe ima dosta crijevnih i respiratornih infekcija, a potvrđeno je i desetak slučajeva mišje groznice koja se prenosi inhalacijom infektivnog sekreta miševa te izaziva temperaturu, bolove i zatajenje bubrega.

‘Najviše je slučajeva s područja oko Orahovice, a u Hrvatskoj je bilo u kratko vrijeme više od 200 slučajeva. Srećom, kod nas su bile srednje teške forme bolesti i nije bilo smrtnog ishoda. Inače, kad su u pitanju crijevne viroze, događaju se zbog otrovanja hranom’, rekao je Duvnjak.

Česte su i infekcije prouzročene vodom, stoga je vrlo važno ne gutati vodu, bila ona bazenska ili s rijeka i jezera.

‘To je posebno teško kontrolirati kod male djece. Inače, iako se voda u bazenima klorira, postoji vjerojatnost za infekcije. U ovo vrijeme dosta je pacijenata, no mi smo naviknuti na sva godišnja doba i nama je uvijek gužva’, kazao je Duvnjak.