Misa zadušnica za poginule branitelje

Misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu

Povodom obilježavanja Svih svetih i Dušnog dana u petak je služena misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, nakon čega je državno izaslanstvo položilo vijenac i zapalilo svijeće ispred spomen obilježja “Sveta Mati Slobode”.

Misu je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, posvetivši propovijed značenju fizičke smrti u prelasku prema vječnosti.

Misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu

“Neka duše poginulih branitelja nađu mir u Bogu. Oni su žrtvovali svoje živote da Hrvatska ne bude žrtvovana”, istaknuo je msgr. Bogdan na misi kojoj je nazočilo visoko državno izaslanstvo – ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Sabora Željko Reiner i izaslanik predsjednice Republike Mate Granić.

Nakon polaganja vijenaca ispred spomen obilježja “Sveta Mati Slobode” sva trojica su istaknula značenje žrtve poginulih branitelja koje se moramo uvijek sjećati, te su odbili komentirati aktualna događanja..

“Znamo da je ogromna žrtva plaćena za današnji mir i slobodu, naša je zadaća čuvati te uspomene, da svatko u svom području učini da Hrvatska bude bolja, a što se tiče Hrvatske vojske, mi jačamo i moderniziramo vojsku upravo u funkciji mira i sigurnosti”, izjavio je Krstičević nakon mise zadušnice.

I Reiner je istaknuo da je misa služena za branitelje koji su omogućili, zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom, da danas živimo u miru.

“Moramo ih se uvijek sjećati i ne smijemo zaboraviti koliko je krvi proliveno za ono što nam se danas čini normalno, za naš svakodnevni život”, rekao je Reiner i dodao kako vrijeme prolazi, a s vremenom neke uspomene blijede.

Obitelji to nikad neće moći zaboraviti i nikad preboliti, ali mi svi drugi trebamo se sjećati jer bez toga ne bi bilo danas niti hrvatske neovisne i slobodne države, dodao je.

Navodne dugove Stjepana Tuđmana, sina Franje Tuđmana, Reiner nije htio komentirati, rekavši samo da je Franjo Tuđman pravi otac hrvatske domovine, čovjek koji je sve nas inspirirao i poveo u ono što mi danas imamo, neovisnu slobodnu državu hrvatsku.

I Mate Granić je rekao kako je misa zadušnica na Dušni dan najmanje što možemo učiniti za hrvatske branitelje, za one koji su dali sve za domovinu.