Miroslav Škoro: Ne treba ukinuti financiranje Crkve iz državnog proračuna

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro s građanima Zagreba

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro odgovorio na neka pitanja za tportal.

Zamislite da pobijedite na predsjedničkim izborima. U tri rečenice opišite kako će Hrvatska izgledati na kraju vašeg mandata 2024.?

Narod će imati puno veći utjecaj na političke procese, a politiku ćemo maknuti iz gospodarstva i sudstva. Hrvatska postaje država u kojoj nema privilegiranih

 ni diskriminiranih. Naša diplomacija radit će puno više na gospodarskom planu i Hrvatska će postati atraktivnija za strane investitore, rekao je Miroslav Škoro za tportal.

Tko je vaš politički uzor i zašto, a koji je najbolji politički savjet koji ste dobili?

Nije političar, ali mi je uzor kao vođa – Blago Zadro. Prema svjedočanstvima njegovih suboraca, imao je velike liderske sposobnosti. Najbolji je savjet mog pokojnog profesora koji je govorio: ‘Toplo srce, hladna glava i čiste ruke’.

Što smatrate najvećim problemom hrvatskoga društva?

Nepravdu koja proizlazi iz političkog sustava i lošeg pravosuđa. Upravo ta nepravda, nejednaki tretman državljana Republike Hrvatske, tjera ljude van domovine.

Ako postanete predsjednik, koju ćete zemlju prvo posjetiti?

Prvo ću posjetiti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Kome biste prvo dali povlaštenu mirovinu i zašto?

Prvo bih utvrdio tko sve ima povlaštenu mirovinu i jesu li ju svi ti ljudi zaslužili svojim angažmanom u društvu. Tek bih onda eventualno počeo razmišljati o novim povlaštenim mirovinama, ali samo za one koji ih doista zavrjeđuju svojim doprinosom hrvatskom društvu.

Navedite jednu stvar koju ste u protekloj godini učinili za dobrobit prirode i okoliša.

Kupio sam još jedan vinograd i učinio da ta zemlja ne zaraste u korov.

Treba li ukinuti financiranje Crkve iz državnog proračuna?

Ne.

Škoro je jučer na predizbornom skupu u Sesvetama rekao kako je Hrvatska “sekularna država, a Crkva je odvojena od države, politika definitivno ne bi trebala biti u Crkvi, ne bi trebala biti u gospodarstvu, ne bi trebala biti u sudstvu. Petlja se ona svugdje, petljat će se još par dana, a onda ćemo istinom u ovoj slobodnoj državi raspetljati tu situaciju i maknut ćemo politiku iz tih segmenata društva”.