Miroslav Blažević: Reprezentacija će nas obradovati ovoga ljeta

Prva HNL, Lokomotiva - Zagreb

Najuspješniji trener u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Blažević s mnogo optimizma dočekuje početak svjetskog prvenstva u Rusiji i nastup ‘Vatrenih’.

“Imam dobar osjećaj, a da vam se pohvalim rijetko kada me prevari. Imamo jednu od najboljih reprezentacija na svijetu, imamo izuzetnog izbornika, a to je razlog što sam veliki optimist. Siguran sam kako će nas reprezentcija ovoga ljeta obradovati,” kazao je u razgovoru za Hinu ‘trener svih trenera’.

Hrvatska vrsta otvara svjetsko prvenstvo 16. lipnja u Kalinjingradu protiv reprezentacije Nigerije. ‘Vatreni’ nikada nisu izgubili od neke afričke reprezentacije. Igrali smo protiv Kameruna, Senegala, Malija, Maroka i Egipta, a u pet odigranih susreta ostvarili smo tri pobjede i dva neodlučena ishoda uz pozitivnu razliku pogodaka 12-6.

“Nigerija je nezgodna afrička reprezentacija. Razgovarao sam s našim izbornikom Zlatkom Dalićem i on ih je savršeno analizirao. Pripremit će strategiju koja će eliminirati njihovo najjače ubojito oružje, kontru,” kazao je Blažević dodavši: “Strategija je riješena, ali puno je bilo bitaka u kojima je strategija nije presudila. Uvijek će presuditi sitni detalji koji nam se čine nevažnim.”

Nakon utakmice u ruskoj enklavi između Poljske i Litve, hrvatski nogometaši će u drugom kolu u Nižnji Novgorodu 21. lipnja odmjeriti snage protiv svjetskog doprvaka Argentine koju predvodi ponajbolji nogometaš svih vremena Lionel Messi.

“Mi smo najbolji kada je ispred nas neka nogometna velesila. Imamo puno razloga za optimizam. Ja znam najbolje koliko je optimizan važan, koliko naši igrači osjećaju svoj narod i publiku. Molim vas, podržite ih,” poručio je Ćiro.

Na koncu natjecanja u skupini slijedi Island koji je bio ispred nas u kvalifikacijama za World Cup.

“Ma nabijem na k.. Island”, kazao je Ćiro u svom stilu, a potom se uozbiljio. “Island je jedna od meni najdražih reprezentacija. Zašto ? Zato što je Island prvi priznao Hrvtsku i zato što su jedan fenomen. S tako malo stanovnika uspjeli su se plasirati na svjetsko prvenstvo. Ne smijemo ih podcijeniti. Oni su mali, ali su papreni. Imamo s njima loše iskustvo, ali ovo je isuviše značajna predstava, da bi zanemarili činjenicu da moramo biti mobilizirani 100 posto, kako bi dali svoj optimalni učinak i nadmašili svoje kapacitete.”

Blažević smatra kako je atmosfera u reprezentaciji najvažnija.

“Atmosfera je najvažnija. Bez nje nema ništa. SP nije značajan samo za naš narod, već i za svakoga od njih. Prilika da potvrde svoju kvalitetu, ali i da se afirmiraju.”

Vlasnik bronce s svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine smatra kako situacija s Zdravkom Mamićem neće utjecati na igrače.
“Suprotno od onoga što mnogi misle, SP je toliko značajna predstava da će sve drugo ići u zaborav. Ništa ih neće poremetiti.”

Blažević, se naravno prisjetio i blistavih francuskih dana i bronce osvojene na Coupe du Mondeu prije točno 20 godina.
“Teško je objasniti moje emocije kada se prisjetim Francuske ’98. Kada imam neki problem sjetim se sjajnih francuskih dana i odmah mi je lakše. Svojim igrama obradovali smo naše navijače, ali i afirmirali našu zemlju i igrače u cijelom svijetu. Malotko tada nije čuo za Bobana, Šukera, Prosinečkog…, rekao je Ćiro te dodao: Dečki su bili prava klapa, a to je najvažnije. (H)