Miro Kovač: ‘Srbija je ovim spomenikom priznala agresiju na Hrvatsku!’

Spomenik majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina raznio vojno skladište u Bjelovaru, nedvosmislena je poruka Srbije da se poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 90-ih godine, ocijenio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač u petak pošto je spomenik svečano otkriven u Beogradu.

“Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina”, napisao je Kovač na svom profilu Facebooka.

Smatra da će možda nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku, biti lakše graditi normalne susjedske odnose.

“Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima”, naglasio je Kovač.

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je u petak u Beogradu.

Otkriću spomenika na 26. godišnjicu od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, nazočili su i vijence u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič te predstavnici srpske vojske i ostali građani.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak sva četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti.