Miro Kovač: Presuda šestorici Hrvata treba nam biti opomena da se mi u Hrvatskoj trgnemo i da ne dopustimo kriminalizaciju Hrvata u BiH

Izvor: Nacionalno/D.Prša

ZBOR Udruga hrvatski ratni veterani u sklopu odluke o održavanju stručno znanstvenih tribina i prezentacija knjiga pod zajedničkim nazivom “Hrvatska danas” uprličio je stručnu tribinu pod nazivom ” Međunarodni položaj RH nakon osude političkog i vojnog vodstva hrvata iz Bosne i Hercegovine”.

Tribini su nazočili članovi Hrvatskog generalskog zbora, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstvanici Udruga hrvatskih branitelja, te veliki broj osoba koje su na razne načine bile ili su i sada uključene u politički život Hrvatske.

mr.sc. Zvonko Sesar/Izvor: Nacionalno

Uvodnim govorom nazočnima se obratio mr.sc. Zvonko Sesar koji se osvrnuo na presudu drugostupanjskog žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i na posljednje očitovanje hrvatskog generala Slobodana Praljka:

“Presuda gen. Praljku iznimno je snažno upozorenje cjelokupnom hrvatskom narodu i to ne za prošlost, koja se ne može promijeniti, nego za budućnost na koju se može utjecati.

Potrebno je pošteno i nepristrano procesuirati svakog vojnika i zapovijednika, vojnog ili civilnoga, koji je stvarno počinio ili zapovjedio ratni zločin, zločin protiv čovječnosti ili kršio Ženevske konvencije o ratovanju, bez obzira na njegovu nacionalnost, vjersku ili svjetonazorsku pripadnost. Međunrodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu, trebao je tome poslužiti, no taj sud ne samo da nije bio dorastao toj visokoj zadaći, nego je dopustio da bude ispolitiziran i nepravedan do te mjere da je, posebno posljednjom presudom i primjenom tkz. “udruženog zločinačkog pothvata” koji nije dio prava, otvorio nove rane i otvorio put mogućim novim žrtvama i novim zločinima i novim sudskim procesima.

Što treba očekivati u budućnosti hrvatski narod u BiH a i u RH, dakle i onih koji kao domicilno stanovništvo žive na području BiH, iznimno je važno prepoznati da je inkriminacija “udruženi zločinački pothvat 3″ od svih strana koje su ratovale u sukobima izazvanim velikosrpskom agresijom na cjelokupnom području bivše Jugoslavije izrečena u Haagu i primijenjena jedino na Herceg Bosnu , koja je zapravo simbol Hrvata i BiH” – kazao je između ostalog mr.sc. Zvonko Sesar.

Na tribini je govorio saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač.

Dr. Miro Kovač/Izvor: Nacionalno

On je svoje viđenje međunarodnog položaja RH nakon osude političkog i vojnog vodstva hrvata iz BiH i presudu Haškog suda komentirao za Nacionalno.hr:

“Haški sud je potaknuo i proveo osuđivanje ratnih zločina, no u tome nije bio 100 % efikasan, nije mogao ni biti jer mnogi ratni ratni zločinci nisu kažnjeni, mnogi zločinci nisu došli pred lice pravde.

Presuda šestorici Hrvata nam sada treba biti signal odnosno opomena da se mi u Hrvatskoj trgnemo da ne dopustimo kriminalizaciju Hrvata u BiH, da naglašavamo da se radi o presudi pojedincima, nikako RH, hrvatskom narodu ili bivšem hrvatskom državnom rukovodstvu, da imamo obvezu prema političkoj zajednici širiti hrvatski pogled na svoju prošlost, na rat u Hrvatskoj, rat u BiH, da su Hrvati u BiH bili prve žrtve rata, da su se prvi organizirano oduprli velikosrpskoj agresiji i JNA, da su Hrvati zajedno sa Bošnjacima referendumom glasali za političu neovisnost BiH da su zajedno 1995. godine oslobodili veliki dio BiH i time omogućili primirje.

Hrvatska sada mora učiniti sve što može kako bi zaštitila Hrvate u BiH, kako bi došla do njihove ravnopravnosti, da Hrvatska kao zemlja koja je potpisala Daytonski sporazum učini sve da izborni zakon u BiH bude sukladno odluci Ustavnog suda” – kazao je Kovač.

Na pitnje kako komentira u javnosti sve prisutniju tezu ja Hrvatska nije puno učilila glede pomoći hrvatskim zatvorenicima u Haagu, Kovač je kazao:

“Puno je tu floskula i puno ljudi koji paušalno ocjenjuju neke stvari. Ja mogu samo reći da smo mi pokušali tri puta biti prijatelji suda no to je odbijeno, naime prizivno vijeće haškog suda je utvrdilo i pojasnilo da se ne sudi Hrvatskoj, da se ne sudi bivšem hrvatskom rukovodstvu i da zbog toga Hrvatska ne može biti prijatelj suda, te da se radi o utvrđivanju kaznene odgovornosti pojedinaca, u ovom slučaju šestorke, tako da koliko ja znam uloženi su ogromni napori da se i kvalifikacija o navodnom udruženom zločinačkom podhvatu ispusti, da ne bude relevantna i to se nije dogodilo. Stoga nemojmo upasti u zamku i sami sebi nametati nekakvu krivnju koja ne postoji kad je riječ o Hrvatskoj, hrvatskom narodu i bivšem hrvatskom rukovodstvu” – kazao je Kovač.
D.P. – Foto: B.Bebek