Miro Kovač: Neću podržati IK, ali ostajem normalan čovjek

Dr. Miro Kovač/Izvor: Nacionalno

Nakon aktualnog prijepodneva u Saboru je poslijepodne počela dugotrajna rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije, koja je izazvala brojne podjele, ne samo u društvu i vladajućoj većini, nego i u samom HDZ-u.

Koliko će zastupnika biti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, još se ne zna, no kalkulira se s desetak imena.

Zbog Istanbulske konvencije vladajuću većinu su napustili Hrvoje Zekanović i Hrast, a osim HDZ-ova Davora Ive Stiera da će glasati protiv ratifikacije Konvencije – potvrdio je i HDZ-ov Ante Babić. “Neću glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, principi i crkveni nauk po kojima živim cijeli život mi to ne dopuštaju”, rekao je Babić.

23:17 “Ja ću postupiti po svojoj savjesti i neću moći podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali ostajem normalan čovjek, i borit ću se svaki dan da nema nasilja”, rekao je zastupnik HDZ-a, Miro Kovač.

22:54 Pripadnik sam Katoličke crkve, vjerujem u Boga Svemogućega, ali ako kažem da ću glasati za ratifikaciju, to ne znači da glasam protiv svoje savjesti. Smatram da Istanbulska konvencija nije Sotona i crni vrag, kako govore pojedini biskupi, rekao je zastupnik HDSSB-a, Branimir Glavaš. “Vjernik sam, ali ne prihvaćam takav stav Crkve s oltara”, rekao je. “Ništa veći katolik od mene nije onaj koji glasuje za prihvaćanje Istanbulske konvencije ili onaj koji glasuje protiv. Ne smatram se manje ili više vjernikom što ću glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije od onoga što će glasati protiv. Isto tako ne smatram se ništa manje Hrvatom i domoljubom ako glasam za Istanbulsku konvenciju u odnosu na one koji budu glasali protiv”, rekao je Glavaš, dodavši da će glasati po savjesti.

22:45 HDZ-ova zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović govorila je o prijetnjama koje je primila. Upravo sad, dok traje ova rasprava u Saboru, ja dobivam SMS poruke u kojima me se poziva na samoubojstvo, kazala je.

22:15 SDP-ov Bojan Glavašević komentirao je i stav Hrvatske biskupske konferencije. “Koliko mandata su za Sabor dobili hrvatski biskupi? Iako se nisu kandidirali na izborima i nemaju svoje ljude u parlamentu, imaju svoje zastupnike u Saboru. Crkva nije demokratska organizacija, oni ne tretiraju muškarce i žene kao jednake i njima to nije sporno. Kad se takav ustroj pokuša precrtati na društvo, onda imamo problem, jer je naša država sekularna. Crkva u Hrvata upustila se u političke okršaje i odlučivanje u Hrvatskoj. Kampanje, pisma, pozivanje zastupnika i zastupnica na određeni način djelovanja, bijesne propovijedi, poput one u Sisku, nisu primjereni. Imali smo prilike vidjeti da Crkva ne pozicionira ženu nigdje, za njih su žene drugotne. U onom trenutku kad se sloboda drugoga pokuša ugroziti, onda imamo problem. Crkva je prekršila svoje poslanje”, kazao je Glavašević.

22:05 Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić komentirao je za sutra najavljeni prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, koji se treba održati u Splitu, kazavši da oni koji planiraju sudjelovati na tom prosvjedu griješe. “Njih je netko uvjerio da im je ugrožen sustav vrijednosti u njihovom životu. Ne možemo izaći iz samog dokumenta o kojem se govori, o Istanbulskoj konvenciji. U njemu nema dokaza da se odvaja rod od spola. Definicija roda je ponuđena, ona je takva kakva je, a spol je definiran biološki”, rekao je Orepić u Saboru.

21:51 Zastupnik HDZ-a, Stevo Culej, javio se za riječ, međutim, kad je došao red na njegovo izlaganje, u sabornici ga nije bilo.

21:31 Vaša me rasprava ražalostila, jer ja smatram da ste vi jedan europejac, poručio je Stieru zastupnik SDSS-a, Boris Milošević. “Nemojte biti žalosni. Meni je žao što vas pluralizam žalosti, on bi trebao biti dobar, odgovorio mu je Stier.

21:25 Ideologija je kad ne želite prihvatiti stvarnost i ako ona ne odgovara činjenicama, tim gore po činjenice, rekao je Stier.

21:21Bojan Glavašević iz SDP-a replicirao je Stieru. “Ciceron, odličan govornik, obožavam ga, ali nije ni sve iz njegovog doba dobro, napredovali smo”, odgovorio je Glavašević.

21:15 Stieru je replicirao SDP-ovac Peđa Grbin. “Pitat ću vas, zašto niste reagirali kada ste bili posebni savjetnik predsjednice Vlade u vezi Istanbulske konvencije?”, kazao je Grbin. “Vi ne znate što sam rekao predsjednici Vlade tada, ali mogu vam reći da smo puno razgovarali o svjetonazorskim pitanjima”, odgovorio mu je Stier.

21:08 Vjerujem da su svi zastupnici protiv nasilja, ipak postoje razlike u ocjeni ove Konvencije. O tome moramo govoriti bez omalovažavanja, savjesno i istinito. Prijepor se ne odnosi na borbu protiv nasilja, nego koncepte rodne teorije. Potpuno je jasno da se Konvencija temelji na rodnoj teoriji, rekao je Davor Ivo Stier.

20:55 “Jedina rodna ideologija o kojoj može biti govora u Hrvatskoj je patrijarhat i protiv nje se trebamo boriti”, rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

20:22 Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, istaknuo je da Istanbulska konvencija neće postići ništa u zaštiti žena. “Ona je ideološka hrana za dvije velike stranke, posebno za HDZ, koji želi ostati na vlasti. Činjenica je da i hrvatske institucije nisu u stanju zaštititi žene od nasilja. Ovo je ideologija, stvaranje lažne slike društva. U Konvenciji je prisutan problem roda, a problem je i to što predsjednik Vlade uvjerava sve kako ideologije tamo nema, kao da su svi nepismeni”, rekao je Lovrinović.

19:49 “Drago mi je da velika većina vjernika u Hrvatskoj ipak ne treba netko da im kaže što da misle. Ne treba im Crkva, da im kaže što da misle, kako da glasaju, kako da planiraju obitelj”, rekao je SDP-ov Gordan Maras.

19:40 “Ministrice, ovo vam je jedan od boljih nastupa u Saboru i sve što ste rekli kolegi Zekanoviću – dobro ste rekli”, rekao je ministrici Murganić SDP-ov Arsen Bauk.

19:39 Nemojte zaboraviti da sam vas ja jedini branio kad su vas kolege iz SDP-a napali zbog čokoladica u katoličkom vrtiću”, rekao je Zekanović ministrici Murganić. Jandroković mu je izgovorio drugu opomenu, čime je izgubio pravo daljnjeg sudjelovanja u raspravi.

19:34 Za riječ se javila ministrica Nada Murganić. “Cijelo vrijeme govorimo o borbi protiv nasilja, a koliko je u ovih nekoliko sati bilo verbalnog nasilja, žuči i uvreda, a moram iskreno priznati, i složit ćete se sa mnom, da je bilo opet nesrazmjerno u odnosu na ženu. Kolega Zekanoviću, moram vas pitati s kojim pravom mene kao dužnosnicu, ministricu, mene cijelo vrijeme prozivate, propitujete se o mom vjerskom uvjerenju, odanosti i pripadnosti stranke i to otkako sam ja kao dužnosnica pripremila ovaj dokument i ovaj zakon?”, upitala je Murganić Zekanovića. “Rekli ste da bih ja kao prava katolkinja i HDZ-ovka dati ostavku. Zašto vi ne dajete ostavku? Zašto se ne odreknete mandata, jer ste došli na listi HDZ-a? Vi žalite moje kolege, ja sam se nasmijala i pitala ih žele li da ih HRAST vodi. Ne možete svaki moj pogled i osmijeh kritizirati i javno me prozivati. Je li to zbog toga što sam suradljiva, susretljiva, zato što sam ministrica ili zato što sam žena?”, upitala je Murganić Zenakovića.

Upozorila je i Miranda Mrsića da se uvredama odnosio prema njoj i drugim kolegicama te da je i to verbalno nasilje.

19:22 “Ja jesam malo uznemiren, ali to je moj karakter. Ispričavam se smirenom predsjedniku Sabora”, rekao je Zekanović.

19:19 Nervozni ste, smirite se. Spominjete skup u Splitu od kojega trebamo strepiti, je li to neka prijetnja?, upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, Hrvoja Zekanovića.

19:10Hrvoje Zekanović SDSS-ovu Draganu Jeckov upozorio da u Hrvatskom saboru govori hrvatskim jezikom. Na to reagirao predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, koji je Zekanoviću poručio da govori hrvatskim standardnim jezikom, jer ga nitko ne razumije, prenosi N1.