Miro Kovač: ‘Neće doći do sukoba sa Slovenijom, treba smiriti strasti’

Gost Novog dana N1 Televizije bio je HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Komentirao je odnose Hrvatske sa susjedima – BiH, Srbijom i Slovenijom.

Zabrinjavaju li vas poruke iz Slovenije? Erjavec je politku Hrvatske nazvao skandaloznom…

U Sloveniji će imati izbore. I Erjavec se priprema za izbore pa prema tome to postaje i već jest tema za stranke koje žele ući parlament. To je tema u Sloveniji već 25 godina. Ništa to nije novo. Imali smo tu temu i prije 15 godina. Sjećamo se sporazuma Račan-Drnovšek i Sanader-Janša. To je tema zbog težnje Slovenije da izađe na otvoreno more. To ništa nije čudno. Važno je da ostanemo mirni. Imamo pravo na svoju stranu. Nismo krivi za otkazivanje sporazuma, kriva je Slovenija koja je pokušala prevariti i Hrvatsku i međunarodnu zajednicu tj. EU. Naravno da se Europska komisija sad miješa u to jer je ona posredovala i dovela do toga da smo potpisali sporazum o arbitraži. Miješaju se sad jer se spominju u dokumentu. Radi se o dvostranom ugovoru u kojem je jedna strana otkazala temeljem međunarodnog prava jer su nas pokušali prevariti Slovenci. Mi smo tu čisti. Dobro je da imamo konsenzus na našoj politčkoj sceni. I oporba i vlast su na istoj poziciji. Sporazum je otkazan jer je Slovenija htjela prevariti Hrvatsku.

Kako bi trebalo reagirati na najavu Slovenije da namjerava jednostrano primijeniti arbitražu pa čak i obrambenim snagama braniti novu granicu?

Nema mehanizma implementacije presude. Mogla bi Slovenija jednostrano krenuti u implementaciju, ali to bi izazvalo reakciju Hrvatske – mi bismo isto krenuli u obranu suvereniteta i došlo bi do sukoba. Ali to se dogoditi neće jer mi smo prijateljske države. Treba smiriti strasti. Razumijem taj strateški interes u Sloveniji. Normalno ti slovenski brodovi uplovljavaju u luku Kopar. Slobodan prolaz je zajamčen. Što se nas tiče mi smo za prijateljske odnose, ali ovakvo dizanje tenzija nije dobro za klimu na relaciji Zagreb-Ljubljana. Imamo puno slovenskih turista, imamo slovenskog trenera u Rijeci….

Slovenci kažu da do susreta Plenković-Cerar neće doći…

Susrete dogovaraju Vlade. Mi smo otvoreni za dijalog i očekujemo taj sastanak. Bilo bi dobro da do njega dođe. Da Cerar dođe u Hrvatsku, mi smo otvoreni. Ako se Slovenija odluči na otkazivanje onda je krivnja na njoj.

Kako komentirate izjavu premijera Plenkovića prema Timmermansu?

Timmermans je iskusan političar i sigurno da tu nije posebno osjetljiv. Mi smo rekli da je iznad Sabora samo Bog. Zaključak obvezuje sve vlade i imamo svoj stav. Nitko nema pravo primijeniti sporazum o arbitraži jer smo na temelju Sabora iz njega izašli. Stvari su tu vrlo jasne.

Što ako Slovenija pokrene tužbu pred sudom?

Može pokrenuti tužbu. Osobno se toga ne bojim. Pravo je na našoj strani. Bitno je da je Slovenija kriva za naše otkazivanje sporazuma o arbitraži.

Hoće li doći do problem s BiH? Hoće li ona na slovenskom modelu tražiti izlaz na otvoreno more?

Nanjušili su malo krv. Moj je dojam da se reterira i shvaća se da je to besmisleno. Nema konsenzusa za otvaranje tog pitanja. Imamo samo izjavu Izetbegovića. Imamo SBB, jednog potpredsjednika koji je rekao da Pelješki most ne predstavlja nikakav problem za BiH. Unutar samih bošnjačkih političara ni hrvatski ni srpski političari ne dijele stav Izetbegovića. Nije ovo dobro ni za SDA jer taj pokušaj da se nešto što je već dogovoreno dovodi u pitanje jednostavno nema smisla. Pelješki most se gradi na hrvatskom tlu, iznad hrvatskih teritorijalnih voda.

Što je tema posjeta premijera BiH?

Mi smo ove godine nakon 7 godina stanke, održali drugu zajedničku sjednicu Vlade i Vijeća ministara. Potpisano je 5 dokumenata. Veliki su pomaci napravljeni na relaciji Zagreb-Sarajevo. Naravno da Hrvatska vlada ima obvezu skrbiti oHrvatima u BiH. Mi jačamo odnse sa službenom vlašću u Sarajevu ali surađujemo sa županijama i općinama gdje su hrvatske stranke na vlasti što je normalno i prirodno. Hrvatska jamči za Ustav BiH i u njemu stoji da imamo tri naroda koji su ustavotvorni.

Zabrinjava li vas političko stanje u BiH i najava promjene Daytona i izbornog sustava?

Hrvati žele biti ravnopravni u izbornom procesu. Dosad je bilo moguće da Bošnjaci ili Srbi biraju hrvatske predstavnike, ali to više neće biti moguće nakon donošenja novog izbornog zakona. Sad čujemo da će i SDA podnijeti prijedlog izmjena zakona. Mi smo na neki način obvezni pomoći BiH da bude pravna država

Odnosi sa Srbijom?

Relaksirani, čini mi se. Imamo puno manje verbalnih eskapada u Srbiji kad je riječ o Hrvatskoj. Dobro je da će Vučić doći u Hrvatsku. Mi smo lani ubacili svoje zahTjeve u mehanizam pregovora. Ovo s diplomatskom notom doživljavam kao neku vrstu aktivizma da bi Srbija pokazala da brine za Srbe u Hrvatskoj. Srbi su zaštićeni našim Ustavom.

Dačić tvrdi da nikad nije izvršena agresija na Hrvatsku…

Trebat će proći puno vremena i generacije političara da se tamo prizna što se dogodilo prije 20 i nešto godina. Da naše snage nisu ratovale u Srbiji, da Hrvatska vojska nije rušila srpske gradove nego da se to dogodilo na našem teritoriju. To što Dačić kaže je za srpsku domaću upotrebu i to nema veze s istinom.