Miro Kovač ima prijedlog kako riješiti spor sa Slovenijom

Dr. Miro Kovač/Izvor: Nacionalno

Hrvatska i dalje ostaje na svojoj poziciji da arbitražnu odluku pravno ne može priznati jer je slovenska strana naočigled kompromitirala proces.

Ipak, iz Vlade se neslužbeno mogu čuti pojašnjenja kako zapravo tu prevelikog spora nema i kako je pitanje više tehničko – kako na temelju arbitražne odluke doći do bilateralnog dogovora, piše Jutarnji list.

Službenog stava Ministarstva vanjskih i europskih poslova, niti Vlade, u utoraknije bilo nakon što je u ponedjeljak Jean-Claude Juncker u Bruxellesu rekao kako to nije samo bilateralno pitanje, nego utječe na cijeli EU.

Juncker je rekao kako EU nastavlja psoredovati na temelju arbitražne presude, kao i na perspektivu zemalja zapadnog Balkana. Dodao je i da Komisija ne želi incidente između dvije države.

Miro Kovač, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, kaže kako je Juncker u pravu kada kaže da treba spriječiti kršenje međunarodnog prava, misleći pritom na zemlje jugoistočne Europe, ali da Komisija vrlo dobro zna da je upravo zbog kršenja međunarodnog prava Hrvatska bila primorana izaći iz sporazuma o arbitraži.

Njegov je prijedlog da Hrvatska i Slovenija, po uzoru na Njemačku i Nizozemsku u zaljevu Dollart gdje nisu utvrdile granicu, sklope sporazum o upravljanju Savudrijskom valom na korist jedne i druge strane.

“Time bismo pokazali da je pobijedila kooperacija, a ne konfrontacija. To je jedini razuman izlaz iz ove zamršene situacije. Dogovora Hrvatske i Slovenije o promjeni granice na moru nema. Hrvatska će stoga morati nastaviti poštovati svoj Ustav i svoje zakone i nadzirati svoje granice, znači kontrolirati morski prostor do središnje crte između hrvatskog i slovenskog kopna. Pokušaji jednostrane provedbe odluke o arbitraži koju je Hrvatska odbacila je narušavanje međunarodnog prava. Kršenje hrvatskog suvereniteta se ne smije tolerirati”, poručuje Kovač. (N1)