Miro Kovač: “I dalje čvrsto stojim iza izjave da je HDZ-u potrebna rekonstrukcija”

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Bivši ministar vanjskih poslova i saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač u vrijeme kada se provodila rekonstrukcija Vlade iznenadio je mnoge svojom izjavom da je potrebna i rekonstrukcija u HDZ-u, što mnogima nije baš dobro “sjelo”.

Na njegovu je izjavu, osjećajući se kao prvi prozvani odgovorio premijer i glavni šef HDZ-a Andrej Plenković.

Kazao je da treba najprije Vladu rekonstruirati, a HDZ konsolidirati, dodavši da će se vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri, što je bila ciljana poruka Kovaču.

Potrebitim da se oglasi osjećao se i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković koji je ocjenio da to što je Kovač kazao, u njegovim očima ga je diskvalificiralo za čelnika HDZ-a.

U izjavi za Jutranji list Miro Kovač ne krije ništa što je prije kazao, već kaže da i danas u potpunosti sttoji iza svoje izjave.

Upitan da li je iznenađen izjavama odnosno reakcijama iz HDZ-a Kovač kaže o tome tko je kvalificiran za čelnika HDZ-a i tko će biti “glavni u toj igri” neće odlučivati pojedinci, nego cjelokupno članstvo stranke. Kao što znamo, HDZ je prema svom statutu demokratska politička organizacija, a ne nasljedna monarhija.

Na upit što je u stvari mislio pod izjavom da u HDZ-u treba rekonstrukcija Kovač da se stranka treba obnoviti.

“Kao član stranke i kao saborski zastupnik koji je izravno izabran u devetoj izbornoj jedinici, zabrinut sam. Rezultat na europskim izborima pokazao je da je HDZ u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine izgubio gotovo trećinu svojih birača. To dovoljno govori. Bio je to dosad najlošiji izborni rezultat HDZ-a na nacionalnoj razini u njegovoj povijesti. Za pobjedu na nadolazećim izborima potrebna je očito promjena politike HDZ-a. Zato su naši članovi u velikom broju i pozdravili moju izjavu.

Mnogima nije bio jasan tajming izjave, odnosno zašto je tu izjavu dao baš na izvanrednoj sjednici Sabora kada se glasalo o novim ministrima ?

Kovač drži da je izjavio ono što je mnogima poznato, u stvari da je Vlada onoliko jaka koliko je jak HDZ te da mu je drago što je Andrej Plenković odmah prihvatio njegovu tezu, no “rekonstrukciju” je preoblikovao u “konsolidaciju”.

Na digresiju da možda baš nije bio dobro izabrani tajming za takvu izjavu što se moglo i osjetiti po reakcijama brojnih HDZ-ovaca Kovač odgovara:

“To je argument koji jednostavno ne stoji. Da sam to izjavio prije ili kasnije, u nekoj drugoj prigodi, vjerujem da bi kod nekih pojedinaca reakcije bile slične jer se očito ne želi prihvatiti stvarnost. Podržao sam prijedlog rekonstrukcije Vlade, to sam uostalom bio i najavio. I ponosan sam što nikada nisam pisao pisma i pozivao stranačke kolege na neposluh niti davao ostavku u kriznim trenucima za HDZ i njegovu vladu. Kazao sam da je za pobjede HDZ-a na budućim izborima potrebna rekonstrukcija u HDZ-u i iza toga čvrsto stojim” – kazao je Kovač.

Uvjeren je da je to mišljenje mnogih članova i birača te da je njegov interes, kojem stremi, što snažniji i bolji HDZ koji će napokon Hrvatsku reformirati, preporoditi i pretvoriti je u zemlju u koju će se ljudi useljavati, a ne iseljavati.

Na upit kako gleda na provedenu rekonstrukciju Vlade i da li će novi ministri i ostali moći učiniti nešto u vremenu koje je kratko ?

Oni su dobili svoju šansu, ja im želim uspješan rad, neke kolege poznajem više, neke manje, Vlada mora funkcionirati, a odgovornost za njezin rad u prvom redu snosi njezin predsjednik.

Kad je u pitanju HNS i njihovo ponašanje Kovač drži da u stvari nezna što na to kazati.

Pitanje je upućeno pogrešnoj osobi, jer ja osobno nisam bio za sklapanje takve koalicije, jer nakon razlaza s Mostom 2017. zalagao sam se za prijevremene izbore, i to na dan drugog kruga lokalnih izbora. Uvjeren sam da bismo na njima premoćno pobijedili. Ali to je sada iza nas.

Uz dosadašnju smjenu ministara na upit da li misli da je trebalo smjeniti još neke Kovač je kratko kazao da to treba pitati predsjednika Vlade.

Sličan je odgovor dao i na pitanje o ostanku ministra Kujundžića, kazavši da dok god uživa povjerenje predsjednika Vlade i ima podršku parlamentarne većine, ostaje na poziciji ministra.

Kako je poznato da se baš pojedini ministri nisu baš “pomirili” sa smjenama Kovač je upitan da li se od njih može očekivati neka vrsta revanša, kao npr. Tolušića ?

“Ne očekujem. Veselim se suradnji s njim u Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru. Inače, i sam sam 2016. nakon parlamentarnih izbora izgubio mjesto u Vladi, iako sam bio preferencijalni pobjednik u svojoj izbornoj jedinici i međunarodni tajnik stranke. Smatrao sam to tada nepravednim. Jesam li pravio probleme? Nisam” – kazao je Miro Kovač.

Nacionalno/D.Prša