Miro Bulj: U državi je kaotično stanje, štrajk prosvjetara, šverc streljiva vojnim helikopterima, država je talac ega jednog čovjeka, koji se dodvorava EU

Zagreb, 29.11.2019. - Nastavlja se 15. sjednica Hrvatskog sabora. Na fotografiji Miro Bulj. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravljaju u petak o Konačnom prijedlogu zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora kada redovito ne zasjeda ili kada je raspušten, osim donošenja proračuna i pitanja o kojima isključivo odlučuje Sabor.

Na temelju tog zakona, Vlada Republike Hrvatske steći će ovlast da u razdoblju u kojemu Hrvatski sabor redovito ne zasjeda te iznimno u razdoblju kada je on raspušten ili mu je istekao mandat uredbama uređuje pitanja vezana uz gospodarsku politiku iz djelokruga Sabora, i to uvažavajući sva navedena ustavna ograničenja, kao i tri dodatna materijalna i vremenska ograničenja koja su u dosadašnjoj zakonodavnoj praksi utvrđena delegirajućim zakonima. Ovlast delegirana tim zakonom odnosi se na razdoblje od godinu dana počevši od 10. prosinca 2019., navodi se u obrazloženju.

Predlaže se da uredbe na temelju zakonske ovlasti koje vrijede na dan stupanja na snagu tog zakona ostaju na snazi, a najdulje do 30. studenoga 2020., izvijestio je državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić. 

U raspravi je Miro Bulj (Klub Mosta) ustvrdio kako je u državi kaotično stanje, štrajk prosvjetara i šverc streljiva vojnim helikopterima, te da je država talac ega jednog čovjeka, aludirajući na premijera koji se, rekao je, dodvorava EU. Bulj je izjavio kako mu ne želi dati ovlasti da donosi bilo kakvu odliuku iz djelokruga Hrvatskoga sabora. “Ova Vlada ne zaslužuje tu potporu, dosta je bahatosti i podcjenjivanja”, poručio je Bulj.

Optužio je predsjednika Sabora da je sve podredio premijeru umjesto da Vlada bude odgovorna Saboru. “Vlada ne drži do digniteta Hrvatskog sabora jer je ponižen i degradiran i funkcionira na temelju ‘žetončića’ i kupovine saborskih zastupnika, ne štiti se interes hrvatskog čovjeka. Europska unija i Europska komisija nisu sve”, istaknuo je Bulj.

Gordan Maras (SDP) ocijenio je kako je nedopustivo da štrajk prosvjetara traje više od 30 dana jer Vlada ne rješava problem, a nema ni saborskih zastupnika u Saboru. “Nedopustivo je da se prosvjetari, više od 90.000 ljudi nazivaju iracionalnima”, istaknuo je.

Na upozorenje predsjedatelja – potpredsjednika Hrvatskoga sabora Milijana Brkića da se drži teme, Maras je rekao kako to i čini te je zaradio opomenu. Rekao je da Vlada uredbom može riješiti i problem plaća prosvjetara. Povećajte koeficijente prosvjetarima i lišite nas ove agonije, poručio je Maras premijeru.

Arsen Bauk (Klub SDP) nije se složio s Buljem te je najavio da će poduprijeti zakon jer smatra da ne treba pridonositi kaotičnom stanju. Pozvao je Vladu i premijera da izmijeni uredbu o koeficijentima i riješi problem štrajka prosvjetara.

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika Željka Glasnovića i Zlatka Hasanbegovića) ustvrdio je kako se sve više važnih odluka za Hrvatsku donosi u Bruxellesu, a sve manje u Hrvatskome saboru, koji se kao vrhovno zakonodavno tijelo minorizira, a protiv zastupnika vodi se kampanja obezvrjeđivanja optužujući ih da su neradnici. Zato se zauzeo da se ojača uloga Hrvatskoga sabora.

Zekanović je pozvao sabornike da minutom šutnje odaju počast generalu Slobodanu Praljku, koji je na današnji dan prije dvije godine umro u Haaškome sudu, čemu se odazvala velika većina nazočnih zastupnika.

Davor Vlaović (Klub HSS-a) upozorio je na problem neisplate plaća radnicima “Đure Đakovića”, a Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) podupro je donošenje zakona jer smatra da Vladi treba omogućiti donošenje uredaba iz djelokruga Hrvatskoga sabora kada on ne zasjeda.