Mirko Duspara: ‘Ministarstvo se sastalo da izriba grad’

Izvor: N1

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara komentirao je za N1 televiziju stanje u ovom gradu nakon što je, zbog ekološkog incidenta, došlo do zagađenja pitke vode.

Građani Slavonskog Broda već su pet dana bez pitke vode. Jesu li se već naviknuli?

Nažalost, moraju se naviknuti. Imamo dosta cisterni, dobro je organizirano sve, pokrili smo sve važnije ustanove i pojedina poduzeća. Nema problema s opskrbom čistom vodom.

Koristite li Vi vodu za kuhanje ili tuširanje?

Ne. Prvi podaci su bili iznad dozvoljenih granica, drugi dan je bilo i 880 mikrograma ugljikovodika u toj vodi, ne bih preporučio nikom da to koristi. Malo je čudno što je izmišljeno međuresorno Povjerenstvo koje više ni stožeru Civilne zaštite ne daje nalaze da vidimo kakav je trend. Ako netko kaže da opada, imamo pravo znati.

Ministarstvo kaže da je voda u granicama normale, no ne ukida se zabrana korištenja…

Ministarstvo se jučer prije svega sastalo da izriba grad. Ministar je poslao poruku da ne želi razgovarati s gradonačelnikom koji vodi brigu o 90 tisuća stanovnika.

Kažu da ste vi odgovorni jer niste zamijenili filtere.

Podsjetio bih ministra da smo tvornicu od Hrvatskih voda dobili 2010. Ako je netko kriv, onda su oni jer su nam je trebali dati ispravnu. Ne stoji činjenica koju govore, jer imamo stručnjaka koji kaže da se filteri mogu mijenjati i nakon 15 godina. Mi dosad nismo imali problema. Ova tvornica nije građena da pročišćava naftu nego vodu i nema tvornice koja to može. Osim posebnih postrojenja koje koriste vojske…

I dalje se radi na mjestu puknuća produktovoda.

Ovdje je jučer, od 12 sati kad je došlo do puknuća, odveženo je 30 kubika, u tih 13 14 sati, to je 30 tisuća litara. Sad uzmite što je curilo od 28. kad se dogodio incident. Ministar zaštite okoliša umjesto da bude zahvalan što smo ga obavijestili da se dogodilo nešto ovako… Normalno je da se ispita ovo, a ne da istragu vode ljudi koji su doveli do zagađenja.

Što je tekućina koja curi?

Radošević kaže da je to benzin, da je probao. Nisam siguran, jer naftovodom je prije 28 godina išao i benzin i dizel, a možda i nešto drugo. Ne znam kako je utvrdio da je to benzin…

Ne stoje priče o 200 litara benzina?

Pogledajte koja je to površina i koliko je natopljena. Kanal je do Tifona bio pun tekućeg sadržaja. Samo taj dan je pokupljeno 36 tisuća kilograma i 85 tisuća je odveženo trave i pokrova. Nije problem da bilo tko nezavisan izračuna koliko je toga isteklo van.

Iz Croduxa govore da to nije moglo utjecati.

Oni to govore jer su izazvali taj incident. I Županija je brisala dio vodozaštićene zone. Bilo bi dobro da neovisni stručnjaci izađu na teren i ispitaju svih pet kilometera i da vidimo što je bilo. Ako to nije to, onda pitam ministra i inspektore: Kako su ugljikovodici došli u sve bunare?

Jučer su inspektori bili na terenu, hoće li opet izlaziti?

Ne znam, to je radila krim policija, ne mogu o tome govoriti. Podnijeli smo prijavu zbog incidenta 28. i nismo dobili nikakve obavijesti. Prvi bunari su manje od kilometra od produktovoda. Nemojmo pričati stvari koje ne stoje. Produktovod je pet kilometara dugačak, pucanja možda ima na više mjesta.

Vjerujete li da će policija provesti neovisnu istragu?

Bio bih presretan da vjerujem, ali jučer je glavni inspektor bio Radošević i čisto sumnjam.

Sami ste uzeli uzorak tla i vode i poslali ga na anlizu. Kad očekujete rezultate?

Možda nešto već danas, a ako ne, onda sutra. Nema smisla da tvrtka koja zagadi prostor određuje zahvat kojim će se čistiti. I to još uz podršku resornog ministara koji je zadužen za zagađenje.

Štiti li Vlada tvrtku?

Ne moram misliti, na terenu se to vidi. Ovdje se zanemaruje interes 90.000 građana. Vlada je došla i pita tko je 100 posto siguran da je to izazvao Crodux. Normalno da nitko to neće reći, ali pitanje je i tko je sto posto siguran da to nije tako. Znači, imamo tvrtku koja je radila i izazvala incident i ministarstvo koje brani tvrtku. Nije teško zaključiti što se ovdje događa, piše N1.