Mirando Mrsić optužio ministra Medveda da omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine

Mirando Mrsić

Predsjednik stranke Demokrata i saborski zastupnik Mirando Mrsić oglasio se u petak i kazao da želi uvesti pravdu u mirovinski sustav te da ministar Medved “omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine”.

“Zakonski prijedlog Demokrata ne ide u smjeru smanjenja ili ukidanja mirovina, već uvođenja pravde u sustav i zaštitu mirovinskog sustava od kolapsa”, komentirao je Mrsić priopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja u kojemu ga optužuju da “omalovažava ulogu hrvatskih branitelja i značaj hrvatske pobjede u Domovinskom ratu”.

Iznošenje činjenica i istine, rekao je Mrsić, ne može biti uznemiravanje.

“Nije sporno da se svima koji su služili domovini u ratu domovina treba odužiti, ali ne na teret radnika koji su radeći zaradili svoje mirovine. Nitko nije išao u rat radi mirovine”, dodao je i uzvratio da ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved “omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine”.

Mrsić: Ministar Medved kupuje naklonost određenih skupina u društvu 

Mrsić smatra da su mirovine po posebnim propisima “koje bujaju zahvaljujući potezima ove Vlade i konkretno ministra Medveda, a koji njima kupuje naklonost određenih skupina u društvu” sve veće opterećenje za mirovinski sustav te da se trebaju iz njega izdvojiti i isplaćivati iz proračuna.

“Ako nastavimo dodatno opterećivati mirovinski sustav s mirovinama po posebnim propisima, doživjet će kolaps“, upozorio je Mrsić te dodao da reakcija Ministarstva hrvatskih branitelja najbolje potvrđuje da povlaštene mirovine, u konkretnom slučaju braniteljske, ne pripadaju u mirovinski sustav i da se trebaju isplaćivati iz njihova proračuna.

Napomenuo je da je najniža mirovina prema Zakonu o hrvatskim braniteljima u prosjeku 745 kuna veća od najniže mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju te da najniža braniteljska mirovina ne ovisi o dužini mirovinskog staža, za razliku od radničke.

Mrsić je istaknuo i kako korisnici najnižih braniteljskih mirovina ostvaruju približno 930 kuna, to jest 70 posto veću mirovinu od mirovine koju bi ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju na temelju svojih plaća te da je 2018. za to potrošeno približno 540 milijuna kuna. Smatra također da će se u sljedećih 30 godina povećati broj korisnika braniteljskih najnižih mirovina i rasti izdatci za njihovu isplatu.

“Procjenjuje se da će krajem petogodišnjeg razdoblja od 2019. do 2024. biti ukupno 80 tisuća korisnika najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, a da će rashodi za te mirovine, u tom razdoblju, iznositi približno osam milijardi kuna. Projekcije kažu da će do 2034. biti ukupno 123 tisuće korisnika najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima te da će rashodi za te mirovine u 20-godišnjem razdoblju od 2015. do 2034. iznositi približno 24 milijarde kuna”, stoji u priopćenju.