Povezite se

Politika

Mirando Mrsić optužio ministra Medveda da omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine

Objavljeno

-

Predsjednik stranke Demokrata i saborski zastupnik Mirando Mrsić oglasio se u petak i kazao da želi uvesti pravdu u mirovinski sustav te da ministar Medved “omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine”.

“Zakonski prijedlog Demokrata ne ide u smjeru smanjenja ili ukidanja mirovina, već uvođenja pravde u sustav i zaštitu mirovinskog sustava od kolapsa”, komentirao je Mrsić priopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja u kojemu ga optužuju da “omalovažava ulogu hrvatskih branitelja i značaj hrvatske pobjede u Domovinskom ratu”.

Iznošenje činjenica i istine, rekao je Mrsić, ne može biti uznemiravanje.

“Nije sporno da se svima koji su služili domovini u ratu domovina treba odužiti, ali ne na teret radnika koji su radeći zaradili svoje mirovine. Nitko nije išao u rat radi mirovine”, dodao je i uzvratio da ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved “omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine”.

Mrsić: Ministar Medved kupuje naklonost određenih skupina u društvu 

Mrsić smatra da su mirovine po posebnim propisima “koje bujaju zahvaljujući potezima ove Vlade i konkretno ministra Medveda, a koji njima kupuje naklonost određenih skupina u društvu” sve veće opterećenje za mirovinski sustav te da se trebaju iz njega izdvojiti i isplaćivati iz proračuna.

“Ako nastavimo dodatno opterećivati mirovinski sustav s mirovinama po posebnim propisima, doživjet će kolaps“, upozorio je Mrsić te dodao da reakcija Ministarstva hrvatskih branitelja najbolje potvrđuje da povlaštene mirovine, u konkretnom slučaju braniteljske, ne pripadaju u mirovinski sustav i da se trebaju isplaćivati iz njihova proračuna.

Napomenuo je da je najniža mirovina prema Zakonu o hrvatskim braniteljima u prosjeku 745 kuna veća od najniže mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju te da najniža braniteljska mirovina ne ovisi o dužini mirovinskog staža, za razliku od radničke.

Mrsić je istaknuo i kako korisnici najnižih braniteljskih mirovina ostvaruju približno 930 kuna, to jest 70 posto veću mirovinu od mirovine koju bi ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju na temelju svojih plaća te da je 2018. za to potrošeno približno 540 milijuna kuna. Smatra također da će se u sljedećih 30 godina povećati broj korisnika braniteljskih najnižih mirovina i rasti izdatci za njihovu isplatu.

“Procjenjuje se da će krajem petogodišnjeg razdoblja od 2019. do 2024. biti ukupno 80 tisuća korisnika najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, a da će rashodi za te mirovine, u tom razdoblju, iznositi približno osam milijardi kuna. Projekcije kažu da će do 2034. biti ukupno 123 tisuće korisnika najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima te da će rashodi za te mirovine u 20-godišnjem razdoblju od 2015. do 2034. iznositi približno 24 milijarde kuna”, stoji u priopćenju. 

Politika

Škoro: Bolje da premijer laže, nego da stvarno nije znao za Janaf

Published

on

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro poručio je u nedjelju kako je bolje da je premijer znao za istragu u Janafu, a lagao da ne zna, nego da stvarno nije znao jer je to “kao da kapetan broda ne zna kuda plovi njegov brod”.

„U HDZ-u su sad maknuli jednog saborskog zastupnika zbog onoga što se događalo u Janafu i postavili novog, ali i taj je poslovao s tvrtkom Elektrocentar Petek pa bi za par mjeseci i njemu mogli skinuti imunitet. Hoće li i tada premijer reći da nije znao”, upitao se Škoro. Dodao je i kako je “Janaf kriminal par excellence” te da mediji nastoje skrenuti tu aferu s kriminala usmjeravajući je prema Klubu u Slovenskoj 9 i damama u mini suknjama.

Danas svaki grad i općina u Hrvatskoj imaju svoju Slovensku 9, izjavio je novinarima predsjednik Domovinskog pokreta na osnivačkoj skupštini bjelovarskog ogranka stranke.

Ustvrdio je i kako je Hrvatski sabor pretvoren u glasačku mašineriju.

„Da netko s Banskih dvora mrtvu kokoš predloži za predsjednika Janafa, u Saboru bi to izglasali”, rekao je Škoro.

Govoreći o razlozima nastanka Domovinskog pokreta, istaknuo je da je u Hrvatskoj već desetljećima na snazi klasični duopol HDZ-a i SDP-a koji, tvrdi, vuče zemlju prema dnu.

„Stvari ne idu u pravom smjeru i što god da analiziramo, sve je na dnu ljestvice. Kvaliteta života na dnu Europske unije, a korupcija na vrhu Europske unije. S ovakvom politikom i načinom poslovanja ne možemo to očekivati da se to promijeni, a posljedica toga je da smo u zadnjih nekoliko godina izgubili 400 tisuća ljudi”, poručio je Škoro dodavši kako je za promjenu sadašnjeg stanja neophodno izmijeniti izborni zakon.

Na osnivačkoj skupštini za predsjednicu bjelovarskog ogranka Domovinskog pokreta izabrana je Dubravka Dragašević, zamjenice predsjednice su Davorka Bačeković – Mitrović i Lana Komljenović, dok je za rizničara izabran Danijel Pintić.

Nakon završetka službenog dijela skupštine, Škoro je u pratnji tamburaša otpjevao nekoliko svojih pjesama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović ponovio poziv Plenkoviću za sastanak i razgovor

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović u nedjelju je ponovno pozvao na sastanak i razgovor premijera Andreja Plenkovića, a u kontekstu afere Janaf i njihovih različitih gledanja na funkcioniranje državnih institucija.

“Još jednom pozivam predsjednika Vlade na sastanak i razgovor, kada god njemu odgovara. Da se ne zaboravi”, stoji u Milanovićevoj objavi na Facebooku.

Predsjednik Republike u subotu je u Pregradi najavio da će “razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o aferi Janaf i funkcioniranju državnih institucija”.

Iz Vlade su nakon toga u subotu poručili da se Milanović najprije “treba ispričati onima koje vrijeđa, a potom i stabilizirati” te da kazneni postupci koji su u tijeku kao i neovisan rad DORH-a, policije i Uskoka – nisu teme za razgovor.

Milanović je potom jutros na Facebooku uputio ironičnu ispriku u kojoj, među inim, kritizira premijera Andreja Plenkovića da “ništa nije želio znati, vidjeti ili čuti, ma koliko mu svi drugi u državi govorili o tome, pisali i upozoravali ga”.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo uprave odlučuje je li Beljak izbačen iz HSS-a

Published

on

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Ministarstvo uprave odlučuje je li predsjednik HSS-a Krešo Beljak izbačen iz stranke, piše u nedjelju Jutarnji list, ističući kako se nastavlja sukob između posrnulih “seljaka”.

“Nema teorije da me Ministarstvo uprave može ili smije smijeniti. Odlukom izvanredne skupštine HSS-a, ja sam predsjednik Hrvatske seljačke stranke do kraja siječnja 2021., a nakon toga mogu imenovati svojeg zamjenika, i to koga god želim.

Što se tiče ove ekipe koja me je ‘smijenila’ s predsjedničkog položaja, na to imaju pravo otprilike koliko i oduzeti američko državljanstvo Donaldu Trumpu”, odgovorio je Jutarnjem listu predsjednik HSS-a Krešo Beljak, kojega su u petak unutarstranački protivnici isključili iz stranke.

Spomenuta odluka predstavlja posljednji čin u sukobima koji potresaju HSS nakon katastrofalnih rezultata na parlamentarnim izborima, na kojima su uspjeli sačuvati samo dva saborska mandata.

Rat u HSS-u je počeo kada je “zbog nepravilnosti u stranci i postupaka vrha HSS-a” 14 županijskih organizacija Hrvatske seljačke stranke 30. srpnja 2020. Ministarstvu pravosuđa i uprave podnijelo predstavku i zahtjev za izvanrednim nadzorom, pod optužbom da je on “pripremio i proveo nestatutarnu i nezakonitu glavnu skupštinu HSS-a, kojom je pokušao izmanipulirati ponovni izbor za predsjednika”.

Beljakovi oponenti su organizirali elektroničku sjednicu starog Glavnog odbora HSS-a i izglasali njegovo isključenje, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije