Povezite se

Politika

Mirando Mrsić optužio ministra Medveda da omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine

Objavljeno

-

Predsjednik stranke Demokrata i saborski zastupnik Mirando Mrsić oglasio se u petak i kazao da želi uvesti pravdu u mirovinski sustav te da ministar Medved “omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine”.

“Zakonski prijedlog Demokrata ne ide u smjeru smanjenja ili ukidanja mirovina, već uvođenja pravde u sustav i zaštitu mirovinskog sustava od kolapsa”, komentirao je Mrsić priopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja u kojemu ga optužuju da “omalovažava ulogu hrvatskih branitelja i značaj hrvatske pobjede u Domovinskom ratu”.

Iznošenje činjenica i istine, rekao je Mrsić, ne može biti uznemiravanje.

“Nije sporno da se svima koji su služili domovini u ratu domovina treba odužiti, ali ne na teret radnika koji su radeći zaradili svoje mirovine. Nitko nije išao u rat radi mirovine”, dodao je i uzvratio da ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved “omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine”.

Mrsić: Ministar Medved kupuje naklonost određenih skupina u društvu 

Mrsić smatra da su mirovine po posebnim propisima “koje bujaju zahvaljujući potezima ove Vlade i konkretno ministra Medveda, a koji njima kupuje naklonost određenih skupina u društvu” sve veće opterećenje za mirovinski sustav te da se trebaju iz njega izdvojiti i isplaćivati iz proračuna.

“Ako nastavimo dodatno opterećivati mirovinski sustav s mirovinama po posebnim propisima, doživjet će kolaps“, upozorio je Mrsić te dodao da reakcija Ministarstva hrvatskih branitelja najbolje potvrđuje da povlaštene mirovine, u konkretnom slučaju braniteljske, ne pripadaju u mirovinski sustav i da se trebaju isplaćivati iz njihova proračuna.

Napomenuo je da je najniža mirovina prema Zakonu o hrvatskim braniteljima u prosjeku 745 kuna veća od najniže mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju te da najniža braniteljska mirovina ne ovisi o dužini mirovinskog staža, za razliku od radničke.

Mrsić je istaknuo i kako korisnici najnižih braniteljskih mirovina ostvaruju približno 930 kuna, to jest 70 posto veću mirovinu od mirovine koju bi ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju na temelju svojih plaća te da je 2018. za to potrošeno približno 540 milijuna kuna. Smatra također da će se u sljedećih 30 godina povećati broj korisnika braniteljskih najnižih mirovina i rasti izdatci za njihovu isplatu.

“Procjenjuje se da će krajem petogodišnjeg razdoblja od 2019. do 2024. biti ukupno 80 tisuća korisnika najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, a da će rashodi za te mirovine, u tom razdoblju, iznositi približno osam milijardi kuna. Projekcije kažu da će do 2034. biti ukupno 123 tisuće korisnika najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima te da će rashodi za te mirovine u 20-godišnjem razdoblju od 2015. do 2034. iznositi približno 24 milijarde kuna”, stoji u priopćenju. 

Politika

Bačić: Nove mjere u četvrtak na Vladi, brinemo o radnim mjestima i likvidnosti

Published

on

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak da će novi set Vladinih mjera za spas gospodarstva u četvrtak biti predstavljene na sjednici Vlade, a usmjerni su i dalje na očuvanje radnim mjesta i likvidnosti poduzetnika pogođenih pandemijom koronavirusa.

“U grubim crtama upoznali smo se s novim setom mjera koje će u četvrtak biti na Vladi, i s kojima će se ići dalje u olakšanje poslovanja poduzetnika, i brige za očuvanjem svakog radnog mjesta te kako bi se poboljšala likvidnost poduzetnika kojima je ova kriza otežala poslovanje”, rekao je Bačić novinarima nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Govoreći o prethodno donesenim mjerama, Bačić je kazao da je oko 60.000 poduzetnika podnijelo zahtjev za isplatom minimalnih plaća, kod kojih je zaposleno oko 330.000 radnika te da je preko 30.000 poduzetnika zatražilo odgodu plaćanja poreza i dohotka.

Govorilo se i o aktivnošću banaka te njihovim moratorijima na kredite poduzetnika i građana.

“Još uvijek ne znamo koliko će trajati kriza, vrlo je važno da se i Vlada i Hrvatska znaju postaviti kako i na koji način iz ove krize izvući pouku, i kako i na koji način krenuti dalje u gospodarskom razvoju Hrvatske, oslanjajući se na snage u Hrvatskoj”, naglasio je Bačić.

O detaljima Bačić nije htio precizirati. “Pričekajmo do četvrtka, kada će na Vladi hrvatska javnost biti upoznata sa svim mjerama”, dodao je.

“Ne bih unaprijed htio reći nešto što će tijekom ova dva dana bit definirano. Još uvijek se rade projekcije u financijskom smislu, što to znači za likvidnost državnog proračuna, bilo je riječi i o načinu održavanja likvidnosti državnog proračuna s obzirom na smanjenje prihoda u proračunu Hrvatske, pa nas je premijer upoznao s načinom održavanja”, zaključio je Bačić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Hrvatski suverenisti: Kriza može biti prekretnica za hrvatsku poljoprivredu

Published

on

Hrvatski suverenisti predložili su u utorak mjere za spas poljoprivredne proizvodnje i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj poručivši kako kriza zbog koronavirusa može biti prekretnica za hrvatsku poljoprivredu.

„Ako se uskoro ne promjeni sadašnja politika Vlade, poljoprivreda će biti na putu sigurne propasti. Proizvodi malih i srednjih OPG-ova propast će ako ih neće moći prodati na tržnicama, pa vlasnici neće imati sredstava za početak nove proizvodnje. Jednako je upitna proizvodnja kod velikih proizvođača”, upozoravaju Hrvatski suverenisti.

Predlažu zato otvaranje tržnica za prodaju hrvatskih proizvoda uz poštivanje preporuka Stožera civilne zaštite, te da se propisima zaštiti određeni dio domaće proizvodnje.

Tvrde da hitno treba utvrditi godišnje potrebe Hrvatske za poljoprivrednim proizvodima, utvrditi koliko od tih potreba Hrvatska samostalno godišnje proizvede a koliko uveze, te odrediti nositelje poljoprivredne proizvodnje po županijama.

Traže i da se zakonski utvrdi okvir po kojem će trgovački lanci najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda nabavljati od domaćih proizvođača.

Zahtijevaju  također da se uredi stanje sa zapuštenim državnim zemljištem odnosno da se  to zemljište da na obradu privatnim poljoprivrednicima uz cjelovitu isplatu potpora, lakše korištenje EU fondova, niže kamate, uvođenje poreza na neobrađeno zemljište te strože kontroliranje kvalitete uvoznih proizvoda.

Hrvatski suverenisti ističu kako je samodostatnost u proizvodnji hrane oznaka suverenosti neke države, a da su dosadašnje hrvatske vlade učinile Hrvatsku nesuverenom odnosno ovisnom o uvozničkom prehrambenom lobiju.

Kriza koronavirusa potakla ih je i na pitanje što će se dogoditi u slučaju onemogućavanja uvoza hrane u Hrvatsku, te jesu li naše robne zalihe dostatne. „Ova kriza u svakom slučaju može biti prekretnica za hrvatsku poljoprivredu”, poručuju Hrvatski suverenisti.

Ucitavanje vijesti

Politika

Sinčić: Pogođenima potresom stopostotno obeštećenje

Published

on

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je predsjedniku Hrvatskog sabora predao peticiju s potpisima više od dvije tisuće građana iz potresom pogođenih naselja u kojoj traže stopostotno obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode, bez obzira na postotak oštećenja.

“Ovakav stoljetni događaj kao što je potres u Zagrebu, koji se nije dogodio još od 1880. godine zaslužuje poseban tretman. Građani zaslužuju da im se sanira šteta u iznosu 100 posto“, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare ispred Sabora.

Peticija je krenula iz Markuševca i brzo se proširila po Prigorju i ostalim potresom pogođenim područjima, a do danas je, u samo dva dana, prikupljeno 2100 potpisa, dodao je.

Peticiju poduprlo i desetak saborskih zastupnika

Peticijom se podupire prijedlog zakona Živog zida kojim se traži stopostotno obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode, bez obzira na postotak oštećenja.

Sinčić je izvijestio da je podršku peticiji dalo i desetak saborskih zastupnika te najavio da se peticija nastavlja sve dok se ne uvaže potrebe građana.

Prijedlog zakona koji je Živi zid u petak uputio u saborsku proceduru predviđa transparentno prikupljanje i namjensko trošenje novca te parlamentarni i građanski nadzor trošenja tih sredstava kako bi se izbjegle malverzacije i preplaćivanja kakve su se, rekao je, događale nakon poplava u Gunji.

Sinčić je istaknuo da postojeći zakonski instrumenti nisu dovoljni jer Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda obeštećuje najviše pet posto i to u slučaju da je oštećenje na kući veće od 60 posto.

Akcija Zajedno za Zagreb nije dovoljna, potrebno je osnovati Fond za pomoć žrtvama potresa

“Akcija ‘Zajedno za Zagreb’ koju je otvorila Vlada svodi se na humanitarnu akciju i sramotno je da država nije u stanju sustavno sanirati štetu koja je nastala elementarnom nepogodom, već se oslanja na donacije građana”, poručio je Sinčić, koji je i europarlamentarni zastupnik.

Sve zastupnike pozvao je da podrže zakonski prijedlog o osnivanju Fonda za pomoć žrtvama potresa u Zagrebu 2020.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije