Mirando Mrsić izbačen iz SDP-a

N1

Glavni odbor SDP-a, na prijedlog Predsjedništva stranke u subotu je većinom glasova, 40 ‘za’ i osam ‘protiv’ te četiri ‘suzdržana’, donio odluku o isključenju saborskog zastupnika i svog ministra rada i socijalne skrbi Miranda Mrsića zato što je odbio povući iz saborske procedure svoj prijedlog Zakona o doprinosima.

Predsjedništvo je isključenje predložilo zato što je Mrsić u saborsku proceduru svoj prijedlog zakona pustio bez dozvole Kluba zastupnika, protiv odluke Predsjedništva, protiv odluke Stručnog savjeta i akcijske radne skupine za rad i mirovinski sustav te stoga što se oglušio o molbu da povuče zakon.

Na sjednici Predsjedništva svi su glasali za izbacivanje Mrsića iz SDP-a, jedina suzdržana bila je Biljana Borzan. Glasati su odbili Arsen Bauk, Predrag Matić i Vedran Babić, a na sjednicu nisu došli Boris Lalovac, Peđa Grbin, Bojan Glavašević, Mihael Zmajlović i Franko Vidović.

U trosatnoj raspravi o Mrsićevoj sudbini u SDP-u bilo je kritičkih tonova kako nije socijaldemokratski da ga se isključuje iz stranke te da je njegov prijedlog u skladu s politikom socijaldemokrata. Neslužbeno se moglo čuti i da je bilo primjedbi zašto se SDP bavi sobom u trenutku dok tisuće desničara maršira ulicama. Protiv izbacivanja Mrsića iz stranke diskutirali su, među ostalima, Nenad Stazić, Sabina Glasovac, Željko Jovanović, Igor Dragovan i Gordan Maras.

Pojedini članovi Glavnog odbora tražili su tajno glasanje o Mrsiću, ali prijedlog nije prošao.

Mrsić: To je politička smjena, vrhuška je odlučila da me se riješi

Mrsić je nakon isključenja iz stranke izjavio da je “razočaran odlukom Glavnog odbora”.

“U raspravi nisam dobio nijedan argument koji bi osporio moj stav da je moj Zakon o doprinosima socijaldemokratski. Drago mi je što nisam podlegao pritiscima da povučem zakon”, rekao je. “Ovo je jedna politička smjena, gdje se očito samo tražio razlog da se ta odluka donese na Predsjedništvu, a vrhuška je odlučila da me se politički riješi”, ustvrdio je Mrsić, naglasivši kako ovo nije kraj.

“Trendovi koji su loši, na žalost će se nastaviti i dalje. Samo je pitanje vremena kada će u SDP-u doći do moralnog, kadrovskog i političkog provjetravanja i tada ću se vratiti u SDP”, uvjeren je Mrsić.

Mrsić nastavlja rad u Saboru kao nezavisni zastupnik te poručuje da će sa svojim timom nastaviti raditi dalje. “Emocionalno mi nije lako jer sam 20 godina proveo u SDP-u, ali i dalje ostajem s njima prijatelj i netko tko će se uvijek javiti na telefon”, zaključio je Mrsić.

Komadina: Mrsić se sam isključio, Dragovan: Bilo bi loše da se to ponovi

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina ocijenio je da je sjednica Glavnog odbora rezultirala “kadrovskim jačanjem stranke zbog htijenja predsjednika da stranka bude što efikasnija”. Smatra da se Mrsić sam isključio iz stranke.

“Članovi stranke bi morali znati kada treba stati na loptu”, kazao je Komadina, naglasivši da je imao priliku ostati članom, ali nije htio povući zakon.

“Mrsić je već imao opomenu, ali današnja situacija je bila kap koja prelila čašu”, istaknuo je, dodavši da u SDP-u ima mjesta za sve.

“Osobno sam uvijek bio protiv isključivanja i Aleksandre Kolarić i Slavka Linića i cijelog Splita, ali Mrsić se sam isključio time što nije htio povući zakon”, kazao je, napomenuvši da “tvrdoglavost u politici ne ide jer tada karika puca”. Komadina ne zna hoće li netko od SDP-ovih zastupnika poći za Mrsićem jer “ne želi čarobirati”.

Naglasio je i da u Hrvatskoj ima puno važnijih od ove, istaknuvši da se danas prosvjedovalo protiv ljudske jednakosti i Istanbulske konvencije, što je sramota.

Na kraju je zaključio da mu je žao što Mrsić tako postupio.

Za Igora Dragovana ova je odluka bila nepotrebna. “Mi smo stranka koja gaji različita razmišljanja, bori se za ljude, brani pravo na drugo mišljenje, a ovo danas nije bilo to”, smatra Dragovan. Kazao je da se “za sebe ne boji, ali da bi bilo bi loše da se takva praksa nastavi, pogotovo jer je u kampanji aktualnog predsjednika bilo rečeno da takve prakse više neće biti”.

Upitan hoće li ići za Mrsićem, odgovorio je da je dao najbolje godine stranci i osjeća ljudsku obavezu da završi pošteno ovaj mandat do kraja.

Nikša Vukas glavni tajnik, Davorko Vidović politički tajnik SDP-a

Glavni odbor SDP-a jednoglasno je za novog glavnog tajnika izabrao Nikšu Vukasa, a Davorka Vidovića za političkog tajnika. Za izvršne tajnike izabrani su Tihomir Barišić, inače Bernardićev vjenčani kum, bivši čelnik GONG-a Dragan Zelić te Vojko Braut, Lara Kvesić i Domagoj Hajduković.

Izabran je i izborni stožer za izbore za Europski parlament iduće godine. Vodit će ga Rajko Ostojić, a članovi su Tonino Picula, Zlatko Komadina, Romana Jerković, Biljana Borzan i Ranko Ostojić.