Mir sa Sj. Korejom ne podrazumijeva odlazak američkih vojnika

EPA/KOREA SUMMIT PRESS

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in odbacio je u srijedu ideju o odlasku desetaka tisuća američkih vojnika prisutnih u Južnoj Koreji u slučaju mirovnog ugovora sa Sjeverom.

On je to izjavio na dan kad je Seul potvrdio da će nekoliko američkih borbenih zrakoplova F-22 “Raptor” sudjelovati na Jugu u zajedničkim zračnim vježbama.

Sjever i Jug još su tehnički u ratu jer je oružje utihnulo 1953., zahvaljujući primirju a ne mirovnom sporazumu.

Moon i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dogovorili su u petak na povijesnom summitu da će poraditi na uspostavi trajnog mira.

“Američke snage u Južnoj Koreji pitanje su saveza Južne Koreje i SAD-a. To nema veze s potpisivanjem mirovnog ugovora”, kazao je Moon pozivajući se na bilateralni sporazum kojim se dopušta prisustvo 28.500 američkih vojnika na Jugu.

Moon je dao taj komentar nakon što je jedan njegov savjetnik otvoreno kazao da će prisustvo američkih vojnika, marinaca i pilota biti dovedeno u pitanje u slučaju mirovnog ugovora s Pjongjangom.

Moon Cung-in napisao je u časopisu Foreign Affairs da će biti “teško opravdati zadržavanje američkih snaga u Južnoj Koreji” nakon potpisivanja mira s Pjongjangom.

Plava kuća, sjedište ureda južnokorejskog predsjednika, zatražila je od svojeg savjetnika da “ne izaziva još veću konfuziju”, kazao je glasnogovornik Kim Eui-kyeom. (Hina)