MIP jednoglasno ukinuo imunitet HDZ-ovu Franji Luciću

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora jedoglasno je skinulo imunitet HDZ-ovu saborskom zastupniku Franji Luciću na zahtjev DORH-a.

U zahtjevu DORH-a stoji da iz provedenih izvida, razgovora s novinarom Dragom Hedlom i još dvojicom svjedoka proizlazi da je Lucić 26. srpnja Hedlu koji je prikupljao informacije o “poslovnim i financijskim transakcijama” Lucića i dvije tvrtke koje je osnovao “ponudio novčanu nagradu da ne piše novinski članak …, rekavši da će mu platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše”.

Izvori bliski istrazi su krajem srpnja najavili da će nakon razgovora s Hedlom odlučiti hoće li protiv Lucića pokrenuti istragu zbog nuđenja mita.

“Praksu koju smo do sada imali, trebali bismo nastaviti’, kazao je u Saboru na sjednici MIP-a, koja je trajala vrlo kratko, predsjednik MIP-a HDZ-ov Žarko Tušek podsjetivši da je MIP skidao imunitet kad god je zahtjev stigao od USKOK-a.

Premda Sabor trenutno ne zasjeda, prema saborskom Poslovniku, MIP u tom razdoblju donosi odluku, a Sabor je kasnije prima na znanje, odnosno samo potvrdi.