Ministrica Žalac potpisala ugovore za tri projekta na zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije

Ugovori za tri projekta na zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ukupno vrijedna oko 50 milijuna kuna potpisani su u utorak u Drnišu s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.

Riječ je o ugovorima za projekt Hrvatskog centra koralja na Zlarinu, za drugu fazu projekta “Turističke valorizacije kanala sv. Ante” i projekt “Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000”.

Grad Šibenik za projekt Hrvatskoga centra koralja Zlarin uspješno je ostvario 13,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava.

“Izrazito sam zadovoljan, ali i ponosan što se bliži realizacija ovog projekta i što se aktivno nastavlja s ulaganjem u sve dijelove našega grada”, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić dodavši kako projekt poput ovoga ne predstavlja samo novi sadržaj za posjetitelje i goste, već i stvaranje novih radnih mjesta i uređenje središta i izgleda mjesta.

Ocijenio je kako se na tom neće stati glede ulaganja u otoke. Cilj nam je da svi naraštaji stanovnika s naših otoka žive, školuju se i rade u odgovarajućim uvjetima, istaknuo je kako i dodao kako će se u nastavku aktivnosti posebice oslanjati na dobre rezultate i iskustva u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, zbog kojih se grad neprestano mijenja na bolje.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuće Šare i Kažerma. Kuća Kažerma će funkcionirati kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će sadržavati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina, knjižnicu koja uključuje znanstvene radove ali i poeziju Vesne Parun. Cjelokupni stalni postav će uključivati suvremene tehnologije poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura, audio vizualnih atrakcija, video-igrica i slično.Kuća Šare će biti preuređena u edukacijsko istraživački centar sa amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

Druga faza projekta Turističke valorizacije kanala sv. Ante obuhvaća uređenje višenamjenskog posjetiteljskog centra u uvali Minerska, koji je iz EU fondova financiran u iznosu od 26 milijuna kuna. U ovaj projekt Šibensko-kninska županija će iz svojih izvornih sredstava uložiti oko 4 milijuna kuna. Budući Posjetiteljski centar, bi prema idejnom rješenju i arhitektonskom projektu obuhvaćao centralnu zgradu sa informativnim dijelom za posjetitelje, suvenirnicu, multimedijalno-prezentacijsku i konferencijsku dvoranu, te višenamjenski istraživački laboratorij, edukativni i gastro-prezentacijski centar.

Za projekt ‘Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’ Gradu Drnišu je odobreno iz EU fondova 4,7 milijuna kuna nepovratnih sredstava, a ukupna vrijednost projekta je 5, 6 milijuna kuna.

Kroz ovaj projekt do kraja 2019. godine se planira uređenje pješačko-biciklističke staze Promina u duljini od 6 kilometara te postavljanje signalizacije i urbane opreme cijelom duljinom staze, zatim uređenje hostela u staroj školi u Bogatićima Miljevačkim za smještaj 20 osoba, kao i nabava još dva terminala za iznajmljivanje bicikala i to 4 brdska i 8 električnih bicikli.