Ministrica Vučković: “Ove godine prvi put imamo značajniji rast izvoza od uvoza”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Novi pravilnik o ekoproizvodima temeljem kojeg će se propisati precizna pravila u proizvodnji eko proizvoda, a što će omogućiti potrošačima da znaju što kupuju i jedu donijelo je Ministarstvo poljoprivrede.

“Pravilnik je pušten u elektronsko savjetovanje s javnosti. On osigurava sljedivost hrvatskih proizvoda od polja do stola, u registar su uključeni svi, ne samo prozvoiđači – uvoznici, distributeri, trgovci, kontrolna tijela”, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodala je kako ekoproizvodnja u Hrvatskoj bilježi dobar rast – imamo oko 5500 ekoproizvođača i 104.000 hektara zemljišta.

Jedan od problema u Hrvatskoj je i cijena voća i povrća pa i namirnica, koje uglavnom nisu snižene, iako je PDV spušten.

“Ministarstvo redovito prati kretanje cijena svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nemoguće je da se proporcionalno očekuje smanjenje cijena i PDV-a. Mi želim smanjivanje cijena, ali želimo i potakati izbor”, kazala je Vučković, koja se pohvalila rastom izvoza.

“Ova godina bilježi dobre pokazatelje za koje ćemo učiniti sve da postane trend – ove godine prvi puta imamo značajniji rast izvoza od uvoza”.

Nacionalno/D.Prša