Povezite se

Poljoprivreda

Ministrica Vučković o ekološkoj poljoprivredi i potporama

Objavljeno

-

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas se nakon što je objavljen tekst “Bruxelles otkrio – 98 posto eko proizvodnje lažno” ogasila preko Facebooka i objasnila o čemu je u stvari riječ.

Evo što je ministrica Vučković napisala:

Ekološka poljoprivreda i potpore

Čitam jutros da ćemo morati vratiti 3 mlrd potpora za ekološku poljoprivredu, da 2% prijavljene ekološke proizvodnje uistinu zadovoljava uvjete za ekološku i da bi taj novac sad trebali vraćati svi poljoprivredni proizvođači solidarno. I da je to sve utvrdila Europska Komisija.

Netočno. Ali imamo problem s ekološkom poljoprivredom, naravno ne tako dramatičan, kojeg rješavamo.

Prvo, novi pravilnik o kontrolnom sustavu ekološke proizvodnje stupio je na snagu u siječnju 2020. Ekološka proizvodnja je, naravno, perspektivna i ima svoj poseban segment tržišne potražnje, ali se moraju osigurati pravilni uvjeti. Upravo iz tog razloga nisam se hvalila dosezima ekološke proizvodnje u Bruxellesu kako su to objavila dva medija početkom ove godine kojima sam poslala cjelovitu službenu snimku sa svog saslušanja kao demanti, ali nisam ni očekivala da će u tim slučajevima biti volje za novinarskom čestitosti i istinoljubivosti. Svako im dobro.

Dakle, problem je u ovom slučaju prilično jednostavan. 2015. godine Agronomski fakultet u Zagrebu je izračunao stručne i znanstvene kalkulacije za sve voćne vrste za ekološku poljoprivredu. Po tim kalkulacijama, pravedna i stručno utemeljena potpora po hektaru za orah je bila 384 eura, lješnjak 625, većinu voćnih vrsta između 500 i 700, a za maslinu 1848 (pri čemu, prema EU regulativi, gornja granica za potporu je iznosila nešto preko 900 eura i nijedna voćna vrsta ne bi mogla dobiti vise bez obzira na kalkulaciju). Ministarstvo toga doba je usvojilo pravilnik po kojima se za sve voćne vrste daje jednaki iznos potpore – 723 eura po hektaru. Loše.

Kako kalkulacije Agronomskog fakulteta nisu pale s neba, već su stručno utemeljene, gotovo duplo veća potpora za neku voćnu vrstu nego sto je realno dovela je do još većeg rasta površina. Pa se potrošio predviđeni iznos alokacije. Tražili smo dodatnu alokaciju, potpore za orašasto voće smanjujemo prema izračunatom kalkulacijama (iz tog razloga izmjena pravilnika koji uređuje izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja), potpore za ekološku su se počele isplaćivati prošli tjedan i idemo dalje.

Mislim, lakše bi bilo da se ne moramo nositi s posljedicama i tužbama zbog cirkusa oko nezakonitog pravilnika za dodjelu potpore odabranima iz najveće investicijske mjere Programa ruralnog razvoja, dodjele kvota za šećer bez pravne podloge, “socijalno osviještene” i “stručno utemeljene” uranilovke u potporama za ekološku poljoprivredu, mogućnosti upisivanja tisuća novih hektara u ARCOD na telefonski poziv bez ikakvog dokaza o posjedu i dodjele zemlje stočarima bez javnog poziva pomoću zakonske odredbe koja je trajala točno mjesec dana. Sve redom predloženo i usvojeno krajem 2014. i početkom 2015. Bilo bi lakše bez toga, ali isto ide.

Poljoprivreda

Vučković – sustav potpora je loš i zato ga mijenjam

Published

on

Sustav potpora u poljoprivredi je loš i zato je u izmjeni, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na virtualnoj konferenciji Večernjeg lista o agraru.

Pandemija koronavirusa osvijestila je važnost vlastite proizvodnje hrane, a ona je u Hrvatskoj dramatično niska. Pokrivenost uvoza izvozom pala je na 64 posto, a niska produktivnost i slaba konkurentnost domaćeg agrara, koja je na 30 posto prosjeka EU, razlozi su zbog kojih hrvatska hrana teško pronalazi put do stranih polica, navodi dnevnik.

A gotovo sve što se proizvede u Europi može se kupiti u Hrvatskoj. Zaključak je to Večernjakove virtualne konferencije o poljoprivredi, na kojoj je istaknuto da je nacionalni interes jačati poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju povećanjem njezine konkurentnosti, digitalizacijom i okrupnjavanjem zemljišta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je stoga zaokret u poljoprivrednoj politici. “Nakon provedenih analiza, a slijedom i nacrta strategije koji će uskoro biti prezentiran, sustav izravnih plaćanja, pa i smjer ruralnog razvoja je loš.

Potpore, ako ih uspoređujemo s proizvodnjom, nisu dovoljno učinkovite i to ne može nijedna država izdržati. Radimo na tome da to promijenimo”, rekla je ministrica.

Niska produktivnost i veliki uvoz hrane, nedostatnost i slaba konkurentnost domaćeg agrara, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, investicije u tehnologiju i znanje, inovativni modeli financiranja primarne proizvodnje, neka su od pitanja o kojima se govorilo na konferenciji “Nova paradigma domaćeg poljoprivrednog i prehrambenog sektora”, donosi Večernji list.

Uz ministricu n konferenciji su sudjelovali direktor sektora poljoprivrede Podravke Dalibor Kezele, izvršni direktor u Fortenova grupi Vlado Čondić Galiničić, predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko, predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik uprave Osatina grupe Mirko Ervačić te stručnjak za održivu i ekološku poljoprivredu Darko Znaor.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo Tržnica.hr gdje se mogu kupiti poljoprivredni proizvodi iz cijele Hrvatske

Published

on

Ministarstvo poljoprivrede Odlukom Vlade Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalnu internet platformu pod nazivom Tržnica.hr, u cilju pomoći hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima u izvanrednim okolnostima nastalima pandemijom COVID-19.

Nova nacionalna internet tržnica omogućava kupnju i prodaju domaćih proizvoda iz cijele Hrvatske. U ovom trenutku u prodaji svojih proizvoda sudjeluje 550 poljoprivrednih proizvođača. Kupci mogu odabrati između 11 kategorija proizvoda, a nacionalna internet tržnica svakog dana nastavlja širiti svoju ponudu. Platforma nudi proizvode u kategorijama voća, povrća, mesa, ribe, mliječnih proizvoda, jaja, pčelarskih proizvoda, žitarica i proizvoda, ulja i masti, pića te ostalih proizvoda poput bilja i začina te prirodne kozmetike.

Putem platforme nacionalne internet tržnice javni naručitelji pronalazit će dobavljače i objavljivati potrebe za nabavu domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u skladu s Odlukom Vlade RH o uvjetima i kriterijima, a koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, na temelju koje se javni naručitelji obvezuju na nabavu domaće, svježe i kvalitetne hrane iz kratkih lanaca opskrbe.

„Iako ubrzana izvanrednim okolnostima uzrokovanima pandemijom COVID-19, Tržnica.hr nastavak je procesa digitalizacije poljoprivrede kao strateškog smjera njezinog razvoja. Cilj nacionalne internet tržnice je omogućiti građanima Hrvatske jednostavan i brz pristup domaćim, svježim i kvalitetnim proizvodima, a našim vrijednim proizvođačima dati efikasnu platformu za prezentaciju i prodaju proizvoda. Vjerujem kako će građani odabrati svježe i domaće proizvode za sebe i svoje obitelji te na taj način pomagati hrvatsku poljoprivredu. Poticanje domaće proizvodnje i trženje domaćim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima važne su smjernice i strategije hrvatske poljoprivrede koja je u finalnoj fazi izrade te će uskoro biti predstavljena javnosti za raspravu i dijalog“, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sudjelovanje na Tržnica.hr način je kako brzo i direktno pomoći hrvatskoj poljoprivredi. Nova nacionalna internet tržnica kupcima osigurava provjerenu lokaciju te nudi najveći izbor domaćih hrvatskih proizvoda proizvedenih diljem Hrvatske, nastali na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i farmama te ulovom naših ribara, a koji na ovaj način dobivaju mjesto za besplatno i brzo oglašavanje i prodaju svojih vrijednih proizvoda.

Poljoprivredni proizvođači imaju snažnu operativnu i administrativnu podršku pri korištenju platforme koju će im pružati djelatnici Ministarstva poljoprivrede, dodijeljeni po županijama i na raspolaganju za pružanje pomoći poljoprivrednicima i ribarima pri kreiranju njihove ponude na Tržnica.hr.

Posjetite Tržnica.hr – prodajte i kupujte domaće!

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Nepravilnosti u korištenju potpora ima, ali ih nije 98 posto lažno

Published

on

Dodao

Ministarica poljoprivrede Marija Vučković odbacila je tvrdnje da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, odnosno da ih je čak 98 posto lažno, piše u nedjelju Večernji list.

Europska komisija nije utvrdila da Hrvatska mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja za ekološku poljoprivredu niti da tek dva posto prijavljene ekološke proizvodnje zadovoljava ekološke uvjete.

Te su informacije neprovjerene i potpuno netočne, kazala je jučer ministrica Marija Vučković nakon što je te tvrdnje u Večernjem listu iznio član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Antun Vrakić.

Vrakić je, podsjeća dnevnik, kazao kako je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, a čak 98 posto lažno pa sad traže da Hrvatska taj novac vrati – i to za tri godine unatrag, milijardu kuna po godini.

Svi bi poljoprivrednici solidarno snosili taj dug i svi vraćali jednako, o čemu je, ustvrdio je, u petak raspravljao i Upravni odbor HPK.

No, jučer otamo nisu ništa službeno potvrdili ni demantirali, tek su kazali da će se o svemu očitovati u ponedjeljak.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako im je nejasna informacija da je netko pa bio to i Upravni odbor HPK, uopće raspravljao o prijedlogu solidarnog snošenja tereta nepostojećeg povrata, donosi Večernji list.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije