Ministrica Vučković o ekološkoj poljoprivredi i potporama

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas se nakon što je objavljen tekst “Bruxelles otkrio – 98 posto eko proizvodnje lažno” ogasila preko Facebooka i objasnila o čemu je u stvari riječ.

Evo što je ministrica Vučković napisala:

Ekološka poljoprivreda i potpore

Čitam jutros da ćemo morati vratiti 3 mlrd potpora za ekološku poljoprivredu, da 2% prijavljene ekološke proizvodnje uistinu zadovoljava uvjete za ekološku i da bi taj novac sad trebali vraćati svi poljoprivredni proizvođači solidarno. I da je to sve utvrdila Europska Komisija.

Netočno. Ali imamo problem s ekološkom poljoprivredom, naravno ne tako dramatičan, kojeg rješavamo.

Prvo, novi pravilnik o kontrolnom sustavu ekološke proizvodnje stupio je na snagu u siječnju 2020. Ekološka proizvodnja je, naravno, perspektivna i ima svoj poseban segment tržišne potražnje, ali se moraju osigurati pravilni uvjeti. Upravo iz tog razloga nisam se hvalila dosezima ekološke proizvodnje u Bruxellesu kako su to objavila dva medija početkom ove godine kojima sam poslala cjelovitu službenu snimku sa svog saslušanja kao demanti, ali nisam ni očekivala da će u tim slučajevima biti volje za novinarskom čestitosti i istinoljubivosti. Svako im dobro.

Dakle, problem je u ovom slučaju prilično jednostavan. 2015. godine Agronomski fakultet u Zagrebu je izračunao stručne i znanstvene kalkulacije za sve voćne vrste za ekološku poljoprivredu. Po tim kalkulacijama, pravedna i stručno utemeljena potpora po hektaru za orah je bila 384 eura, lješnjak 625, većinu voćnih vrsta između 500 i 700, a za maslinu 1848 (pri čemu, prema EU regulativi, gornja granica za potporu je iznosila nešto preko 900 eura i nijedna voćna vrsta ne bi mogla dobiti vise bez obzira na kalkulaciju). Ministarstvo toga doba je usvojilo pravilnik po kojima se za sve voćne vrste daje jednaki iznos potpore – 723 eura po hektaru. Loše.

Kako kalkulacije Agronomskog fakulteta nisu pale s neba, već su stručno utemeljene, gotovo duplo veća potpora za neku voćnu vrstu nego sto je realno dovela je do još većeg rasta površina. Pa se potrošio predviđeni iznos alokacije. Tražili smo dodatnu alokaciju, potpore za orašasto voće smanjujemo prema izračunatom kalkulacijama (iz tog razloga izmjena pravilnika koji uređuje izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja), potpore za ekološku su se počele isplaćivati prošli tjedan i idemo dalje.

Mislim, lakše bi bilo da se ne moramo nositi s posljedicama i tužbama zbog cirkusa oko nezakonitog pravilnika za dodjelu potpore odabranima iz najveće investicijske mjere Programa ruralnog razvoja, dodjele kvota za šećer bez pravne podloge, “socijalno osviještene” i “stručno utemeljene” uranilovke u potporama za ekološku poljoprivredu, mogućnosti upisivanja tisuća novih hektara u ARCOD na telefonski poziv bez ikakvog dokaza o posjedu i dodjele zemlje stočarima bez javnog poziva pomoću zakonske odredbe koja je trajala točno mjesec dana. Sve redom predloženo i usvojeno krajem 2014. i početkom 2015. Bilo bi lakše bez toga, ali isto ide.