Ministrica Vučković: Neretvanska mandarina mora dobiti oznaku izvornosti

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak u Opuzenu nakon sastanka s predstavnicima otkupljivača mandarina kako ovogodišnji urod neretvanske mandarine potvrđuje njezinu posebnost te kako tu vrijednost treba na odgovarajući način predstaviti na domaćem i inozemnom tržištu, ponajprije kroz oznaku izvornosti.

Ministrica Vučković napomenula je kako se Hrvatska ne može s drugima mjeriti po količini niti određivati svjetske tijekove, ali može držati do neretvanske mandarine i provesti oznaku izvornosti.

“Ne smijemo je prodavati u bescjenje, već se proizvođači, otkupljivači i trgovci moraju složiti, a država će raditi na prepoznatljivosti, prezentaciji i korištenju EU fondova. Ministarstvo radi na olakšavanju korištenja mjere za sufinanciranje. Moramo se udružiti i u dolini Neretve stvoriti petu proizvodnu organizaciju voća u Hrvatskoj”, rekla je Vučković.

Smatra da su proizvođači zadovoljni i svjesni da je Ministarstvo poljoprivrede pronašlo i sredstva i vrstu potpore koja nije suprotna regulativi Europske unije. “Oko toga smo se potrudili, a treba znati da je to prva potpora male vrijednosti od ulaska u EU koja se u sektoru voća plaća iz državnog proračuna. Mandarina i jabuka su dvije najveće voćarske kulture u Hrvatskoj”, izjavila je Vučković.

Naglasila kako se ubuduće treba okrenuti plodouživanju zemljišta. “Jedinice lokalne samouprave trebaju čim prije raspisati natječaje za zemljišta, kako bi proizvođači mogli koristiti fondove EU. Pritom treba primjenjivati Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Takve su prakse postojale jer nije vladala ravnopravna utakmica. A jednako nam trebaju i proizvođači i otkupljivači i trgovci. Lanac ne djeluje ako netko od njih izostane, kao i ako izostane podrška državne, regionalne i lokalne samouprave. Optimistična sam“, rekla je ministrica.

Dodala je kako će Ministarstvo uvijek činiti sve što je moguće u pomoći pri korištenju fondova te osiguranju odgovarajućeg zakonodavnog okvira, ali i kad treba reagirati na tržišne poremećaje kao danas. “Zemljište je osnovni resursi za proizvodnju, konkurentnost i nova ulaganja. Radimo informatički sustav podrške, kako se ne bi dogodilo da ne znamo čime raspolažemo, u kakvom stanju i po kojoj osnovi”, rekla je Vučković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je zadovoljstvo što je kvaliteta neretvanske mandarine ove godine izvanredna, a urod je oko 40 tisuća tona. „Županija će i ove godine pomoći u plasmanu i prodaji mandarina. Ponovit ćemo lanjsku akciju, kad smo na trgovima hrvatskih gradova prodavali mandarine. Naravno da najveći dio ide preko otkupljivača i trgovačkih lanaca. Nadam se da će cijena mandarine ove godine biti visoka. To je najranija i možda i najbolja europska mandarina koja zaslužuje odgovarajuću cijenu na tržištu”, izjavio je.

Inače, na račune 1.602 proizvođača mandarina Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 19,99 milijuna kuna u sklopu Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu, kojim je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo novčanu potporu proizvođačima od 12.150 kuna po hektaru za ukupno 1.646 hektara pod mandarinama. Potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD – digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.

Cilj programa potpore bio je poboljšati održivost proizvodnog potencijala oštećenog uslijed velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe.

Proizvodnja agruma najvećim je dijelom koncentrirana u dolini Neretve, gdje najvećim dijelom proizvode mandarine, a urod oscilira ovisno o agrotehničkim zahvatima, klimatskim prilikama i štetnim organizmima. Na mandarine otpada 95 posto od ukupnih površina pod agrumima u Hrvatskoj.

U 2017. godini proizvodnja mandarina je iznosila svega 19.011 tona, a razlog smanjenog priroda bile su dugotrajne hladnoće. U 2018. godini proizvodnja mandarina se stabilizirala te je na površini od 1.910 hektara intenzivno proizvedeno 47.440 tona mandarina, a ukupna proizvodnja iznosila je 47.676 tona.

Nacionalno/D.Prša