Povezite se

Poljoprivreda

Ministrica Vučković na sastanku ministara poljoprivrede u Helsinkiju

Objavljeno

-

Ministrica Vučković se sastala s ministricom poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Julijom Klöeckner

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je dvodnevnom neformalnom sastanku ministara poljoprivrede EU koji se održavao u Helsinkiju 23. i 24. rujna 2019. godine.

Tema koju je predsjedavajuća Finska pripremila za ovaj neformalni sastanak bila je razmjena mišljenja o inicijativi preoblikovanja uloge poljoprivrednika u klimatskim aktivnostima s naglaskom na promicanje održive poljoprivrede kroz vezanje ugljika u tlu. Finsko predsjedništvo inicijativu temelji na činjenici da poljoprivredno zemljište pokriva gotovo polovicu površine EU te da način upravljanja poljoprivrednim zemljištem utječe na njegovu produktivnost, ali i na okoliš i atmosferu. U kontekstu aktivnosti vezanih uz klimatske promjene vezanje ugljika u tlu smatra se ključnom mjerom za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova iz poljoprivrede.

Ministrica Vučković informirala je skup o aktivnostima koje Hrvatska već sada poduzima u tom kontekstu, vezano za minimalne agrotehničke uvjete i zaštitu poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja. Propisana je i metodologija za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta, što obuhvaća sve fizikalne, kemijske i biološke promjene. Poljoprivredne prakse koje imaju utjecaja na akumuliranje ugljika u tlu u Hrvatskoj se potiču kroz mjere potpore u oba stupa Zajedničke poljoprivredne politike EU i nastavit ćemo u istom smjeru. 

„Podržavamo inicijativu naglašavanja uloge poljoprivrednika u zaštiti okoliša i ublažavanju klimatskih promjena kao i očuvanju poljoprivrednog zemljišta. Mjerama koje mi provodimo kroz naše zakonodavstvo, znamo da je malim koracima moguće ostvariti velike pozitivne pomake. Smatramo da bi prije uvrštavanja ovakve inicijative u zajedničku legislativu trebalo uvažiti različitost poljoprivrednih praksi diljem EU i pronaći model koji će biti primjenjiv i neće dovesti do poremećaja u proizvodnji hrane. Hrvatska se trudi aktivirati svo poljoprivredno zemljište i staviti ga u funkciju proizvodnje hrane, pa bi mjere kojima bi se poticalo pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u šume i pašnjake imalo negativan utjecaj na obujam poljoprivredne proizvodnje koju želimo povećati. Vjerujem da će se u idućim razgovorima na ovu temu razmatrati nacrti modela i njihovih učinaka na pojedinu državu članicu.“ – izjavila je hrvatska ministrica poljoprivrede u Helsinkiju.

Uoči neformalnog sastanka ministri su obišli mljekarsku farmu i šumski posjed gdje su simbolično posadili sadnice bora.

Na marginama neformalnog sastanka ministrica Vučković se sastala s ministricom poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Julijom Klöeckner s kojom je razgovarala o pripremama za nadolazeći sajam “Međunarodni Zeleni tjedan 2020” u Berlinu na kojem je Republika Hrvatska zemlja partner. 

Poljoprivreda

Vučković – sustav potpora je loš i zato ga mijenjam

Published

on

Sustav potpora u poljoprivredi je loš i zato je u izmjeni, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na virtualnoj konferenciji Večernjeg lista o agraru.

Pandemija koronavirusa osvijestila je važnost vlastite proizvodnje hrane, a ona je u Hrvatskoj dramatično niska. Pokrivenost uvoza izvozom pala je na 64 posto, a niska produktivnost i slaba konkurentnost domaćeg agrara, koja je na 30 posto prosjeka EU, razlozi su zbog kojih hrvatska hrana teško pronalazi put do stranih polica, navodi dnevnik.

A gotovo sve što se proizvede u Europi može se kupiti u Hrvatskoj. Zaključak je to Večernjakove virtualne konferencije o poljoprivredi, na kojoj je istaknuto da je nacionalni interes jačati poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju povećanjem njezine konkurentnosti, digitalizacijom i okrupnjavanjem zemljišta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je stoga zaokret u poljoprivrednoj politici. “Nakon provedenih analiza, a slijedom i nacrta strategije koji će uskoro biti prezentiran, sustav izravnih plaćanja, pa i smjer ruralnog razvoja je loš.

Potpore, ako ih uspoređujemo s proizvodnjom, nisu dovoljno učinkovite i to ne može nijedna država izdržati. Radimo na tome da to promijenimo”, rekla je ministrica.

Niska produktivnost i veliki uvoz hrane, nedostatnost i slaba konkurentnost domaćeg agrara, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, investicije u tehnologiju i znanje, inovativni modeli financiranja primarne proizvodnje, neka su od pitanja o kojima se govorilo na konferenciji “Nova paradigma domaćeg poljoprivrednog i prehrambenog sektora”, donosi Večernji list.

Uz ministricu n konferenciji su sudjelovali direktor sektora poljoprivrede Podravke Dalibor Kezele, izvršni direktor u Fortenova grupi Vlado Čondić Galiničić, predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko, predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik uprave Osatina grupe Mirko Ervačić te stručnjak za održivu i ekološku poljoprivredu Darko Znaor.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo Tržnica.hr gdje se mogu kupiti poljoprivredni proizvodi iz cijele Hrvatske

Published

on

Ministarstvo poljoprivrede Odlukom Vlade Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalnu internet platformu pod nazivom Tržnica.hr, u cilju pomoći hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima u izvanrednim okolnostima nastalima pandemijom COVID-19.

Nova nacionalna internet tržnica omogućava kupnju i prodaju domaćih proizvoda iz cijele Hrvatske. U ovom trenutku u prodaji svojih proizvoda sudjeluje 550 poljoprivrednih proizvođača. Kupci mogu odabrati između 11 kategorija proizvoda, a nacionalna internet tržnica svakog dana nastavlja širiti svoju ponudu. Platforma nudi proizvode u kategorijama voća, povrća, mesa, ribe, mliječnih proizvoda, jaja, pčelarskih proizvoda, žitarica i proizvoda, ulja i masti, pića te ostalih proizvoda poput bilja i začina te prirodne kozmetike.

Putem platforme nacionalne internet tržnice javni naručitelji pronalazit će dobavljače i objavljivati potrebe za nabavu domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u skladu s Odlukom Vlade RH o uvjetima i kriterijima, a koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, na temelju koje se javni naručitelji obvezuju na nabavu domaće, svježe i kvalitetne hrane iz kratkih lanaca opskrbe.

„Iako ubrzana izvanrednim okolnostima uzrokovanima pandemijom COVID-19, Tržnica.hr nastavak je procesa digitalizacije poljoprivrede kao strateškog smjera njezinog razvoja. Cilj nacionalne internet tržnice je omogućiti građanima Hrvatske jednostavan i brz pristup domaćim, svježim i kvalitetnim proizvodima, a našim vrijednim proizvođačima dati efikasnu platformu za prezentaciju i prodaju proizvoda. Vjerujem kako će građani odabrati svježe i domaće proizvode za sebe i svoje obitelji te na taj način pomagati hrvatsku poljoprivredu. Poticanje domaće proizvodnje i trženje domaćim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima važne su smjernice i strategije hrvatske poljoprivrede koja je u finalnoj fazi izrade te će uskoro biti predstavljena javnosti za raspravu i dijalog“, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sudjelovanje na Tržnica.hr način je kako brzo i direktno pomoći hrvatskoj poljoprivredi. Nova nacionalna internet tržnica kupcima osigurava provjerenu lokaciju te nudi najveći izbor domaćih hrvatskih proizvoda proizvedenih diljem Hrvatske, nastali na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i farmama te ulovom naših ribara, a koji na ovaj način dobivaju mjesto za besplatno i brzo oglašavanje i prodaju svojih vrijednih proizvoda.

Poljoprivredni proizvođači imaju snažnu operativnu i administrativnu podršku pri korištenju platforme koju će im pružati djelatnici Ministarstva poljoprivrede, dodijeljeni po županijama i na raspolaganju za pružanje pomoći poljoprivrednicima i ribarima pri kreiranju njihove ponude na Tržnica.hr.

Posjetite Tržnica.hr – prodajte i kupujte domaće!

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Nepravilnosti u korištenju potpora ima, ali ih nije 98 posto lažno

Published

on

Dodao

Ministarica poljoprivrede Marija Vučković odbacila je tvrdnje da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, odnosno da ih je čak 98 posto lažno, piše u nedjelju Večernji list.

Europska komisija nije utvrdila da Hrvatska mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja za ekološku poljoprivredu niti da tek dva posto prijavljene ekološke proizvodnje zadovoljava ekološke uvjete.

Te su informacije neprovjerene i potpuno netočne, kazala je jučer ministrica Marija Vučković nakon što je te tvrdnje u Večernjem listu iznio član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Antun Vrakić.

Vrakić je, podsjeća dnevnik, kazao kako je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, a čak 98 posto lažno pa sad traže da Hrvatska taj novac vrati – i to za tri godine unatrag, milijardu kuna po godini.

Svi bi poljoprivrednici solidarno snosili taj dug i svi vraćali jednako, o čemu je, ustvrdio je, u petak raspravljao i Upravni odbor HPK.

No, jučer otamo nisu ništa službeno potvrdili ni demantirali, tek su kazali da će se o svemu očitovati u ponedjeljak.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako im je nejasna informacija da je netko pa bio to i Upravni odbor HPK, uopće raspravljao o prijedlogu solidarnog snošenja tereta nepostojećeg povrata, donosi Večernji list.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije