Ministrica Obuljen Koržinek: UNESCO je pohvalio plan vlade za Plitvička jezera

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u subotu da je problematika pretjerane izgradnje Nacionalnog parka Plitvička jezera jedna od tema sastanka Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koji se održava u Krakovu u Poljskoj, na kojemu je već pohvaljen akcijski plan hrvatske vlade za Plitvice.

“U ovom trenutku traje u Krakovu sastanak Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a, gdje će jedna od tema biti Plitvička jezera”, kazala je ministrica gostujući u Dnevniku RTL-a.

“Najkasnije do veljače mi moramo UNESCO-u poslati detaljno izvješće. Međutim, već u ovom sada dokumentu koji se razmatra u Krakovu pohvaljeni su napori hrvatske vlade, pohvaljen je akcijski plan koji je sastavljen, i u kojem je zapravo jedan cijeli niz koraka vezano uz Plitvice”, napomenula je ministrica.

Govoreći o problemu prekomjerne posjećenosti i izgradnje NP Plitvička jezera, koji je uvršten na UNESCO-v popis Svjetske baštine, ministrica je podsjetila da je početkom ove godine Plitvice posjetila monitoring misija UNESCO-a, koja je po prijavama koje su stigle analizirala stanje, te se “vidjelo da se neka gradnja događa sukladno planovima, a neka i nije sukladna planovima”.

“Preporuke su uglavnom da se revidiraju planovi, da se vidi što je dopušteno a što nije”, kazala je Obuljen Koržinek, napomenuvši kako su u tome ključne aktivnosti Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako spasiti hrvatsku baštinu od komercijalizacije, ministrica je ocijenila kako stavljanje baštine u funkciju ekonomskog korištenja nije samo po sebi problem.

“Problem je ako se to radi bez strategije i bez plana, i ako ne vodimo računa da se s baštinom gospodari održivo”, rekla je Obuljen Koržinek.

Kulturna baština sigurno je jedan od najvećih resursa koje Hrvatska ima i sve ono što njezino ministarstvo radi i kroz vlastito financiranje, ali i kroz financiranje u sklopu projekata Europske unije, “radi se na način da se ta baština stavi u funkciju na održiv način”, poručila je ministrica.

Komentirajući slučaj stavljanja reklamnog ugostiteljskog panela na Eufrazijevu baziliku u Poreču, koja je uvrštena u UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je riječ o nesretnoj situaciji koja je u međuvremenu uspješno riješena, napomenuvši da nije došlo do oštećenja spomenika.

“Međutim, sigurno je da je došlo do jednog neprimjerenog korištenja kulturne baštine”, rekla je ministrica, te istaknula kako je to nešto na čemu zajednički trebaju raditi “u manjoj mjeri Ministarstvo kulture, a u većoj sami gradovi, općine ikomunalni djelatnici na terenu”.