Ministrica Murganić u Karlovcu u povodu obnove Doma “Sveti Antun”

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić i karlovački župan Damir Jelić posjetili su u petak Dom za starije i nemoćne osobe “Sveti Antun” u Karlovcu radi prenamjene bivše vojne ambulante, čije je vlasništvo početkom tjedna s Ministarstva državne imovine preneseno na Karlovačku županiju, te njezina pripajanja tom domu.

Novi dio Doma za starije i nemoćne osobe “Sveti Antun”, koji ima 222 korisnika, nakon nužne prenamjene i obnove, bit će prilagođen korisnicima sa specifičnim potrebama za stručnijom zdravstvenom njegom vezanom uz razne oblike demencije, a posebno za oboljele od Alzheimerove bolesti.

Po mišljenju ministrice Murganić, koja je prije dolaska na dužnost ministrice bila ravnateljica tog doma, kvaliteta novostečenog objekta je i u tome što je u njegovoj neposrednoj blizini, što će olakšati organizaciju rada i boravka korisnika.

Republika Hrvatska ima na raspolaganju novac iz fondova Europske unije, rekla je ministrica Murganić te dodala kako su se na razini pet ministarstava dogovorili da će se, svatko prema pravu i visini financijskih sredstava s kojima raspolaže, usmjeriti i na obnovu tog doma te na prenamjenu bivše vojne ambulante budući da ga je nužno proširiti.

To će se ostvariti kroz nekoliko projekata, od kojih se prvi odnosi na energetsku obnovu tog doma i već je u poodmakloj fazi uz pomoć Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske REGEA. Ostala će se ministarstva poslije uključiti u opremanje i financiranje kadrova.

Osim ministrice Murganić, u posjetu su bili i predstavnici ministarstava rada i mirovinskog sustava, graditeljstva i prostornog uređenja, zaštite okoliša i energetike te regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projektiranje prenamjene objekta već je počelo, istaknuo je župan Jelić i dodao da će možda u proljeće dobiti i građevinsku dozvolu. U proces osiguravanja financijskih sredstava, dodao je, uz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uključeno je i pet ministarstava čiji su predstavnici danas tim povodom posjetili Karlovac.

“REGEA je već napravila izračune u vezi s prenamjenom vojne ambulante i tu će očito doći do spajanja novca iz različitih izvora i ministarstava kako bi taj projekt zaživio. Možda je i moguće sljedeće godine krenuti s određenim radovima ako županija da novac, ali bolje je sačekati da se dobije tzv. jeftini novac iz europskih fondova”, rekao je Jelić.

Za projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe “Sveti Antun”, rekao je ravnatelj REGEA Julije Domac, već je snimljeno nulto stanje i izrađen je projekt po kojem će ta investicija iznositi oko 24 milijuna kuna.

Prenamjena i uređenje bivše vojne ambulante, rekao je župan Damir Jelić, stajat će oko milijun eura, a u tom bi objektu bilo smješteno dvadesetak korisnika oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Relativno visoka cijena smještaja u taj objekt zbog specifične njege, po mišljenju ministrice Murganić, ne bi bila prepreka stalnoj popunjenosti s obzirom na to da su takvi objekti rijetkost u Hrvatskoj pa će za njime vladati potražnja i izvan Karlovačke županije.

Ovaj projekt, dodao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, neće biti konkurencija, nego će biti komplementaran najavljenoj privatnoj investiciji belgijskog fonda u aranžmanu s Karlovačkom bankom da se bivša vojarna u neposrednoj blizini Doma “Sveti Antun” uskoro prenamijeni u Centar za Alzheimer.