Ministrica Divjak započinje pregovore o ulasku Hrvatske u CERN

Izvor: N1

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak će se u Ženevi sastati s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti s kojim će razgovarati o pristupanju Hrvatske tome najuglednijem i najvećem straživačkom  laboratoriju koji okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sredstva za pridruženo članstvo prvi put su osigurana u državnome proračunu i iz europskih izvora financiranja, a time se, ističe se u priopćenju, potvrđuje usmjerenje ministrice prema poticanju izvornosti u znanosti, što je i istaknula kao jedan od ključnih prioriteta u svome mandatu.

“Ulaskom u CERN osiguravaju se uvjeti za izvrsnu znanost u Hrvatskoj. Mnogobrojni su benefiti članstva u CERN-u te je nastavak uspješne i još uže suradnje naš prioritet. Povećanje kapaciteta za razvoj temeljnih znanosti, punopravni pristup hrvatskih tvrtki svim javnim natječajima CERN-a, povećanje kapaciteta za prijenos znanja i tehnologije,  povećanje potencijala za priključivanje novih znanstvenika, s mogućnošću širenja suradnje i na ostala polja znanosti izvan fizike, mogućnost dodatne edukacije za diplomske i doktorske studente u području prirodnih i tehničkih znanosti, samo su neki od benefita članstva u CERN-u“, istaknula, navodi se u priopćenju, ministrica Divjak.

Državni tajnik Tome Antičić ističe kako se kapacitetima CERN-a za svoja istraživanja koristi oko osam tisuća znanstvenika iz 580 institucija. Navodi da su u CERN-ove programe danas uključene vrlo snažne grupe znanstvenika, a proteklih godina znanstvenici iz Hrvatske objavili su u suradnji sa svojim kolegama više od 300 znanstvenih radova, izradili niz doktorskih i magistarskih radova te održali mnogobrojna predavanja. Naglašava i da je to velika prilika za znanstvenike i općenito  znanost u Hrvatskoj.

“Ulazak u CERN od ključne je važnosti i za našu industriju. U ovom trenutku Hrvatska već ima dvadesetak tvrtki koje su spremne i u mogućnosti surađivati s CERN-om, što će biti golemi iskorak za našu industriju i jedna od osnova stvaranja high-tech gospodarstva kojemu Hrvatska teži”, kazao je Antičić.

Europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu. CERN je osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire – CERN), a njime upravlja 20 zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Finska Francuska, Grčka, Italija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Češka, Republika Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo). CERN ima službene odnose s još 38 zemalja, među kojima je i Republika Hrvatska, kao nečlanica.

Hina