Povezite se

Sisačko-moslavačka županija

Ministrica Divjak u Sisku: U tijeku najveće ulaganje u strukovno obrazovanje

Objavljeno

-

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je u petak u Sisku dvanaest odluka za regionalne centre kompetentnosti u vrijednosti od gotovo 343 milijuna kuna, koje su dio financiranja strukovnog obrazovanja za koje je iz dvaju europskih fondova (ESF i ERDF) osigurano 1,3 milijardi.

“Potpisala sam prvih dvanaest odluka o infrastrukturnom ulaganju u strukovne škole, odnosno centre kompetentnosti diljem Hrvatske, a još ćemo potpisati trinaest sličnih odluka, dakle njih ukupno 25, u pet prioritetnih područja”, rekla je ministrica Divjak prigodom posjeta Strukovnoj školi Sisak.

Prva ulaganja u nove kabinete, prostore, strojeve i nov način rada iznose tridesetak milijuna kuna, a još nas očekuju sredstva za nove centre kompetentnosti iz Europskog socijalnog fonda za inovaciju programa, nabavu literatura i osposobljavanje nastavnika, dodala je.

Sisak, 14.2.2020 – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je Strukovnu školu u Sisku u sklopu svoj turneje “Razgovori o promjenama”. foto HINA/ ua

“Plan je da u idućem programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine osiguramo da se pokriju i druga strukovna područja, kao građevinarstvo, promet i osobne usluge, čime će se upotpuniti lepeza strukovnog obrazovanja. Ukupno ulaganje u strukovno obrazovanje, samo za centre kompetentnosti iznosit će oko 1,3 milijarde kuna”, naglasila je ministrica.

Napomenuvši da je cilj posjeta sisačkoj Strukovnoj školi bio čuti nastavnike o provedbi reforme, Divjak je zaključila kako je očito da i u ovoj školi, koja je i eksperimentalna škola, odnosno Škola za život, postoji motiviranost za promjenama.

Govoreći o prednostima dualnoga modela obrazovanja u kojemu učenici pola vremena provode na praktičnom radu kod poslodavca, koji aktivno sudjeluje u njihovom obrazovanju, ministrica je najavila da će se od jeseni uvesti tri nova dualna programa jer je primijećen interes poslodavaca i škola.

Ministrica Divjak obišla je školu koja nastavu održava u objektu izgrađenom 1810. godine i kasnijim dograđenim objektima, razgovarala sa zaposlenicima i učenicima te izrazila zadovoljstvo što će škola iduću školsku godinu početi u novom objektu, koji je financiralo Ministarstvo. U pratnji ministrice bili su njen pomoćnik Vlado Prskalo, glavni savjetnik Marko Košiček, ravnatelj škole Ivica Beloglavec, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i dožupan Ivan Celjak.

Izdvojeno

Indijska tvrtka namjerava u Petrinju uložiti do 50 milijuna eura u razvoj poljoprivrede

Published

on

Indijski poduzetnik Arvind Kapur u petak je s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem potpisao memorandum o razumijevanju, kojim je predviđeno ulaganje indijske tvrtke Karma Agro u poljoprivredu na petrinjskom području u visini do 50 milijuna eura.

„Ponekad se osjećamo napušteno i zapušteno i kada svaki signal dođe, za bilo kakvu investiciju, to je nama nešto posebno i to nam ustvari daje jednu novu priliku. Svako mjesto je lijepo mjesto, ali najljepše je radno mjesto, pogotovo kada to radno mjesto dolazi u segmentu proizvodnje, a za proizvodna zanimanja imamo određene benefite.

Svaka vaša buduća investicija, za razliku od bilo kojeg dijela Hrvatske, Grad Petrinja ima odluku da sve i jedan kredit kojeg dignete, mi ćemo plaćati kamatu, komunalna infrastruktura je nula kuna. Što se tiče svih ostalih komunalnih davanja, doprinosa za bilo kakve objekte, to je nula kuna za proizvodna zanimanja. Kamate sufinanciramo od nula do pet posto za kredite“, rekao je Dumbović.

Dodao je kako je Petrinja grad projekata, odnosno europskih projekata, kao što je istaknuo kako imamo jednu od najprihvatljivijih površina za ekološku proizvodnju. „Grad je na dispoziciji. Sve i jedan poduzetnik koji dođe sa ovakvim pismom namjere je dobro došao i nastojat ću uvijek da kao gradonačelnik da sa svojim timom imamo dobre partnerske odnose.

Nadam se da ćemo imati vremena i da ćemo jedan dan potrošiti kako bi vas upoznao sa ljepotama grada Petrinje i sa svim mogućim predispozicijama kada je u pitanju vaša kompanija i vaše poslovanje“, dodao je Dumbović te podsjetio kako Grad potiče svako radno mjesto sa tri tisuće kuna mjesečno, odnosno 36 tisuća kuna godišnje.

Poduzetnik Kapur zainteresiran je za ulaganje na području Petrinje, prije svega ekološku proizvodnju lješnjaka, oraha i kestena te preradu ovih sirovina, koja bi se također odvijala na petrinjskom području i već ima otvorenu tvrtku u Hrvatskoj koja se zove Karma Argo. Ovaj poduzetnik već surađuje s poznatim svjetskim kompanijama kao što je Ferrero, poznatoj po brojnim proizvodima, prije svega Nutelli.

Arvind Kapur se zahvalio na ugodnoj dobrodošlici te je izrazio nadu kako će investicija uroditi plodom.

„Indija je zemlja od 1,4 milijarde ljudi te 60 posto stanovnika je u poljoprivrednoj proizvodnji. S obzirom na tako veliku poljoprivrednu proizvodnju i uključenost u istu, smatramo da možemo ponuditi dobre tehnologije i procese u poljoprivrednoj proizvodnji. Imamo politiku da u svoje poslovanje uključimo lokalna poljoprivredna gospodarstva i farmere kako bi zajednički dalje raditi na poboljšanju poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednu proizvodnju koju planiramo pokrenuti bazirat će se na ekološkoj proizvodnji, što će dovesti do smanjenja utjecaja na klimatske promjene“, rekao je Kapur.

Izrazio je nadu kako će investicije u Petrinju biti prepoznato na nacionalnoj razini te da će se i drugi povesti tim primjerom. „Gledamo ovu investiciju kao dugoročno investiciju. Kroz određeno razdoblje vjerujemo kako će ovo biti investicija od 50 milijuna eura. Treba također razumjeti da svaka uložena kuna u poljoprivredu donosi benefit od četiri kune porasta BPD-a. Planiramo primarnu proizvodnju proizvoda, planiramo podizanje dugogodišnjih nasada lješnjaka, oraha i kestena. Ta primarna proizvodnja će imati dugoročni utjecaj u procesu proizvodnje, ti primarni proizvodi će dalje ići u proces proizvodnje što će također utjecati na povećanje te djelatnosti, kao i na zapošljavanje u tim djelatnostima“, kazao je Kapur.

Kad je riječ o lokaciji, Kapur je razgledao nekoliko lokacija na području Petrinje, područje Donje Bačuge, Gornje Bačuge, Jošavice i Šušnjara. Na kraju je izrazio nadu kako je ovo početak dugoročne suradnje i prijateljstva tvrtke Karma Agro i Grada Petrinje.

Područje Petrinje savršeno je za ekološku poljoprivredu, za koju je zainteresiran i indijski poduzetnik Kapur, koje sada dobija svoju šansu, zaključio je petrinjski gradonačelnik Dumbović.

Memorandum je gradonačelnik Dumbović potpisao u prisustvu zamjenice dr.Viktorije Kaleb, te pročelnika Ante Marića i Ivane Kordić.
Ucitavanje vijesti

Sisačko-moslavačka županija

Sisak: Oporbeni skupštinari kazneno prijavili župana Žinića

Published

on

Iako je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) obrazložio da su sve nepravilnosti navedene u izvještaju državne revizije o financijskom poslovanju županije u 2018. rezultat krivog knjiženja, oporbeni županijski vijećnici protiv župana su podnijeli kaznenu prijavu zbog četiri kaznena djela.

 Kako su u srijedu naveli na konferenciji za novinare, oporbenjaci terete župana za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, zloporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te zloporabu položaja i ovlasti.

 Mostov vijećnik Milan Brigljević zatražio je neopozivu ostavku župana te pozvao mjerodavne institucije da stanu na kraj bahatom ponašanju županijskih čelnika, a Vladu da intervenira za spas županije koja je “pred bankrotom”. 

 “Već smo prije dvije godine upozoravali na sumnjivo upravljanje financijama. Iako su problemi već onda bili vidljivi, tek smo sada iz medija saznali za brojne nezakonitosti. Mada je nalaz revizije bio objavljen već u listopadu prošle godine, istina se od nas skrivala, a na sjednicama Županijske skupštine nikada se nije raspravljalo o revizijskom izvještaju”, poručio je Brigljević.

 Da županija ne može servisirati svoje obveze vidi u tome da još nije isplatila sredstva prema većem broju korisnika, prozivajući župana da obmanjuje građane i premijera.

 Mijo Latin iz Kluba vijećnika HSS-a i HSP-a rekao je kako bi nakon ovakvog nalaza revizije, gdje su navedena kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, u svakoj normalnoj državi dužnosnik podnio ostavku. Latin smatra da se sva šteta počinjena za proračun pokušala zataškati, zbog čega nužnom drži kaznenu prijavu protiv župana kojega posebno optužuje za nenamjensko trošenje novca. 

 Mostov vijećnik Petar Ćosić upozorava pak da je zdravstveni sustav u županiji u kolapsu, jer nedostaju timovi zdravstvene zaštite, medicinske sestre i liječnici, pa je zdravstvena zaštita za građane sve nedostupnija.

(Hina) 

Ucitavanje vijesti

Sisačko-moslavačka županija

Željko Lenart u Saboru o mutnim poslovima u Sisačko moslavačkoj županiji, na udaru župan Žinić i dožupan Rosavec

Published

on

Saborski zastupnik Željko Lenart (HSS) u Saboru je govorio o Sisačko moslavačkoj županiji, odnosno o nalazu Revizije proračuna optuživši sisačko moslavačkog župana Ivu Žinića i dožupana Romana Rosavca  da su velika sramota HDZ-u i županiji iz koje dolaze.

Iznio je podatak po kojem je planirani proračun u SMŽ bio 824 milijuna kn da bi ga na kraju godine rebalansom podigli za 73 milijuna, odnosno na  897 milijuna, dok je u izviješću o izvršenju, taj proračun ostvaren sa 660 milijuna, odnosno sa 26 posto manje, jer je realizirano 721 milijuna, što znači da je potrošeno više nego što je prihodovano.

Izvorni proračun SMŽ za 2018. godinu je 195 milijuna kn što je za 13 posto manje nego godinu prije, iako su porezi bili 67 posto viši nego godinu dana prije toga.

Nenamjensko trošenje novca, bez računa, ugovora i dokumentacije

Lenart je kazao da su u toj županiji velike nepravilnosti jer kako je vidno iz revizijskog izviješća iznos od 5,7 milijuna kn što se odnosi na lovo zakupnine, koncesije za pravo lova, donacije nije utrošen namjenski a županija je primila i predujmove od 3,5 milijuna kn za Projekt edukativnog centra za razminiravanje minsko zagađenih površina koji također u 2/3 nema izvješća u što su utrošeni, odnosno utrošeni su u druge svrhe.

Po Lenartovu izlaganju manjak prihoda prihoda prenesen je iz 2017. godine i to 22 milijuna, 20 milijuna je nastalo u 2018. godini, što čini 43 milijuna kuna manjka.

O obvezama koje su nastale na kraju godine, Lenart je kazao da su iznosile 85 mil. kn, pri čemu je županija Trgovačkom društvu „Simora“ doznačila 3,5 mil.kn a ta agencija nije dostavila izvješća kako  treba, odnosno samo za prvi kvartal i na kraju godine i to bez dokumentacije, računa i ugovora tako da se ne zna na što su novci potrošeni.

Javna nabava „lov u mutnom“

Prikazao je Lenart i kako se u županiji Sisačko moslavačkoj obavlja javna nabava, kazavši da se postupci jednostavne nabave od milijun kn nisu u potpunosti provedeni prema odredbama županijskog pravilnika, nije osnovano stručno povjerenstvo za provedbu službenog postupka, službenici koji su provodili postupak nisu potpisali izjavu o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa, i pozivi za dostavu ponuda nisu upućeni niti jednom gospodarskom subjektu i nije pribavljena niti jedna poduda.

Eto vidite draga gospodo kako se troši novac u Sisačko moslavačkoj županiji, županiji koja je najsiromašnija od svih hrvatskih županija, dodao je Lenart.

Župan Žinić i dožupan Rosavec službenim autima „kuda koji mili moji“  

 „Županija je koncem 2018. imala 10 službenih vozila, tako da se za vozila vode putni, radni nalozi, listovi koji se ovjeravaju mjesečno. No, ti putni, radni listovi za dva službena vozila, a očito se radi o vozilima župana Žinića i dožupana Rosavca ne sadrže podatke o datumu putovanja, broju putnog naloga, imena i prezimena vozača, stanju kilometraže, vremenima polaska i dolaska, relaciji, broju osoba koja se voze, troškovima nastalim u vremenu putovanja, goriva, pranja …, potpisa vozača, tako da se ne može utvrditi tko je i za koje potrebe koristio službeno vozilo i da li su troškovi nastali korištenjem službenih vozila opravdani“, kazao je Lenart te dodao:

Postavljam pitanje premijeru Plenkoviću što će poduzeti sa ovakvim županima kao što je Ivo Žinić, jer ovakvi župani su sramota Hrvatske i stranke kojoj pripadaju. Ovo je samo dio nalaza revizije, a poznati su itekako problemi sa bolnicom u Sisku koja je jedna od najlošijih bolnica, koja nema niti 50 posto popunjenosti kreveta, nisu joj plaćeni lijekovi, gdje su zbog nebrige župana i dožupana pacijenti dovedeni u situaciju da izbjegavaju tu bolnicu pa i liječnici bježe od nje.

„Još jednom pozivam predsjednika HDZ-a da se pobrine o svojim županima“, završio je svoj govor u Saboru Željko Lenart.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije