Ministrica Divjak: Pokrenut je upravni nadzor na Hrvatskim studijima

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u petak da je pokrenut upravni nadzor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, izjavila da kontaktira s rektorom toga sveučilišta Damirom Borasom te ustvrdila da ne može komentirati “govor o brojnim rektorovim aferama”.

Nakon što se obratila nazočnima na svečanoj promociji odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja u zvanje mentora i savjetnika u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu novinare je zanimalo i kakva je ‘sudbina’ Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Uz napomenu kako sindikati traže upravni nadzor, novinarsko pitanje bilo je – je li upravni nadzor na Hrvatskim studijima već pokrenut.

Ministrica Divjak potvrdila je da je on pokrenut, dodala kako je riječ o više upravnih nadzora te istaknula kako to dalje neće komentirati. “Jedino što ću reći je da stvarno očekujem da Sveučilište u Zagrebu što prije dostavi dokumentaciju vezanu uz upravni nadzor jer je to vrlo važno da bi se mogli provesti kvalitetni nadzori”, izjavila je.

Novinare je zanimalo i je li se ministrica Divjak susrela s rektorom Sveučilišta u Zagrebu Damirom Borasom i razgovarala “o brojnim aferama, poput ‘lex Borasa’ ili najnovijih pokušaja gušenja slobode govora studenata, te u vezi toga da Sveučilište financira Borasov istraživački rad”.

“Ne mogu komentirati kada govorite o ‘brojnim aferama rektora Borasa’, ali naravno da rektor Boras i ja razgovaramo, dolazim na Rektorski zbor, a tamo gdje postoje određeni temelji onda tražimo i dokumentaciju, kao i u primjeru Hrvatskih studija”, izjavila je.