Ministrica Divjak otvorila prvu hrvatsku učionicu za igrifikaciju

Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je u ponedjeljak osnovnu školu Stjepan Radić u Brestovcu Orehovičkom gdje je, u društvu ravnatelja škole Zdenka Kobeščaka, otvorila prvu hrvatsku učionicu za igrifikaciju.

Riječ je o specifičnom i posebno opremljenom prostoru (Classroom of the Gamification) u kojem učenici u sigurnom, poticajnom i ugodnom okruženju usvajaju nova znanja, vještine i stavove kroz pomno osmišljene aktivnosti (igru), uporabom različitih stimulirajućih IKT i drugih senzornih pomagala, kako bi aktivacijom osjetila stekli trajnija iskustva i znanja.

“Našim školama najviše nedostaju prilike da učenici uče na istraživački i problemski način i da ih učenje veseli. Ovakva učionica daje priliku da se u sigurnom, poticajnom i kreativnom okruženju to i radi, da se istražuje, postavljaju pitanja i da se zajednički pronalaze odgovori”, rekla je ministrica Divjak.

Želja joj je da ovakvih primjera bude još više jer je to, naglasila je, prilika da učenici dobiju najbolje od škole. Napomenula je da je to s druge strane prilika da istraživačke institucije i fakulteti istražuju na koje načine se najbolje uči. Ravnatelj škole Kobeščak ponosan je što je upravo škola u Brestovcu Orehovičkom prva škola u Hrvatskoj koja ima učionicu za igrifikaciju.

“Ovom učionicom želimo stvoriti sigurno, poticajno i kreativno okruženje za učenje i tu je Ministarstvo bilo dominantan partner. Sveukupna vrijednost učionice je oko 100 000 kuna. Najvažnije je da učenicima i učiteljima damo mogućnost da pokažu koliko su kreativni”, zaključio je ravnatelj škole.