Ministrica Divjak ne vidi problem što tableti nemaju kamere

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak o najavljenim preventivnim mjerama poskupljenja cigareta i alkohola da je ipak najvažnije pravodobno informirati mlade o štetnosti ovisničkog i ekstremnog ponašanja.

“Poskupljenje je jedno od rješenja, ali najvažnija je edukacija i to od najranije dobi o štetnosti pušenja, alkohola i svih drugih oblika ovisnosti, ali i ekstremnih oblika ponašanja”, izjavila je Divjak uoči sjednice Vlade.

Smatra kako obrazovni i odgojni sustav moraju djelovati kako bi se mladi ljudi “držali dalje od cigareta i alkohola”.

Tableti bez kamera neće biti zamijenjeni
Ministrica je komentirala i prigovore dijela škola u ekperimentalnom programu jer su im isporučeni tableti bez kamera te potvrdila da Ministarstvo obrazovanja u svojim uputama za nabavu nije eksplicitno navelo da tablet mora sadržavati kameru.

Neki tableti imaju kamere, a neki ne, potvrdila je Divjak koja u tome ne vidi neki problem, pa tableti bez kamera neće biti zamijenjeni.

“Nitko nije ni tražio da tableti imaju kamere. Svim informacijama može se pristupiti i preko poveznice ili barcodea tako da ne mislim da je to problem”, odgovara ministrica na nezadovoljstvo nekih škola zbog isporuke tableta bez kamere.

U školama tvrde da je tako učenicima bitno otežan pristup osmišljenim digitalnim nastavnim sadržajima kojima bi pomoću kamere jednostavno mogli pristupiti.

“Kamera vam ne treba na tabletima, jer se svim sadržajima može pristupiti i bez kamere”, tvrdi Divjak.

Najvažnije je, kaže, da su tableti sigurni i da roditelji znaju kakvim sadržajima može pristupati njihovo dijete, uključeno u eksperimentalni program ‘Škola za život’.