Ministri o radu vlade optimistični: Dočekat ćemo puni mandat

Uoči sjednice Vlade i prije izvješća o radu Vlade u proteklih godinu dana koje će danas u Hrvatskom saboru iznijeti premijer Andrej Plenković, ministri u Vladi u srijedu su ocijenili da je ovo Vlada stabilnosti te optimistično govorili o dosadašnjem i o nastavku rada Vlade za koju smatraju da će dočekati puni mandat te postignućima u resorima kojima su na čelu.

“Bio je niz otegotnih okolnosti, ali ovo je vlada stabilnosti, vlada koja će naći rješenje za sva otvorena pitanja”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Najvažnijim u svom resoru smatra to što je Ministarstvo branitelja, uz potporu Vlade i zajedno s udrugama iz Domovinskog rata, dostavilo u Hrvatski sabor jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima koji će, rekao je, regulirati statusna i materijalna pitanja najranjivijih u braniteljskoj i stradalničkoj populaciji.

Na zamolbu da komentira neke tvrdnje da se na taj način branitelji pretvaraju u SUBNOR, Medved je rekao da je to “apsolutno neprihvatljivo”.

Dugi niz godina odnos prema braniteljskoj i stradalničkoj populaciji nije bio odgovarajući, zadiralo se u njihova prava, a na nama je da uspostavimo odgovarajući odnos društva prema njima i korak po korak provodimo aktivnosti da bi im život bio kakav su i zaslužili, rekao je Medved.

Ministar Kujundžić: Uvijek može bolje

Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da ima dobrih rezultata, ali da “uvijek može bolje”.

“Sa resorom zdravstva nikada se ne može biti zadovoljan, uvijek može bolje”, rekao je Kujundžić te dodao kako je tu napravljeno puno stvari te je nabrojio pet koje smatra važnima.

Konkretno, funkcijski su konačno spojene bolnice, napravljena je prioritetna lista čekanja, pokrenut je Imunološki zakon i nađen partner na tragu rješenja, riješeni su palijativni kreveti, oko 300, i respiracijski centri gdje će biti smješteni ljudu koji ne mogu živjeti bez umjetnih pluća, naveo je ministar Kujundžić.

Govoreći o dugovima u zdravstvu, Kujundžić je rekao kako bi najviše volio da u Hrvatskoj “konačno nađemo financijsko rješenje koje garantira visok stupanj zdravstvene zaštite kakav imamo i sada” te da to možemo pratiti i u budućnosti.

Na pitanje hoće li u sadašnjem sastavu vlada dočekati kraj mandata, odgovorio je: “Zašto ne bi?”

Ministar Kuščević: Vlada je odlučna i zna šta hoće

Ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je Vlada ispunila većinu zadanih ciljeva, a to se, kaže, vidi iz rasta BDP-a, pada javnog duga i drugog. Kod Agrokora, Vlada se pokazala da je odlučna i da zna šta radi, spriječila je veliku ekonomsku katastrofu i omogućila plaću za nekoliko desetaka tisuća ljudi i brojne dobavljače.., kaže.

U njegovu resoru prioritet im je digitalizacija javne uprave, državne službe i tu je Kuščević “jako zadovoljan” jer su, kako ističe, kod sustava e-građani uspjeli da za 10-ak dokumenata građani ne trebaju obilaziti šaltere već ih mogu dobiti “iz fotelje”, a tako će i nastaviti. Tu je i zakon o agencijama, o ustoju državne uprave, navodi.

Upitan što će biti s malim općinama budući da ima nekih sa svega 200 stanovnika, Kuščević kaže da im to trenutno nije prioritet. “Vidjet ćemo dogodine”, dodaje.

Optimistično je rekao kako je uvjeren da će Vlada dočekati kraj mandata.

“I ne samo to, dobit ćemo još jedan mandat”, poručuje Kuščević. (Hina)