Ministri najavili radnu jesen

Foto: Nacionalno

Nakon kraćeg godišnjeg odmora premijer i ministri vratili su se svojim obvezama. Na radnom sastanku razgovaralo se o onom što Vladu očekuje u posljednjem kvartalu. Osim zakona koji će biti upućeni u saborsku proceduru, velik izazov je donošenje državnog proračuna za iduću godinu o kojem su razgovori počeli prije godišnjih odmora.

Gužva pred Banskim dvorima, javlja HRT. Na prvom sastanku u Vladi nakon godišnjih odmora – pripreme za radnu jesen u punom jeku:

Za jesen pripremamo set zakonskih prijedloga o Vukovaru o regionalnom razvoju kao što smo najavili i zakon o otocima, tako da očekujemo puno posla, najavljuje Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ministar financija Zdravko Marić prvi je put komentirao porez na nekretnine. Smatra da se treba napraviti još jednu rundu javnog panela i upoznavanja s javnosti. A na pitanje postoji li mogućnost ne odgode već ukidanja, nije htio odgovoriti.

Nakon što je vlada usvojila prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, resornog ministra Tomislava Medveda očekuje rasprava u Saboru. To nam je najvažnije, mi ćemo pripremiti obrazloženje i nadam se da će proći, kaže.

Očekuju nas i velika ulaganja u infrastrukturu. Planirana je obnova pruge Zaprešić-Zabok, nabava autobusa za javni gradski prijevoz, 80 milijuna eura za izgradnju županijskih i državnih luka.

Najveći projekt je Pelješki most koji je u fazi drugog stupnja natječaja do početka rujna se trebaju predati ponude te kreće izgradnja najvećeg projekta, najavio je Oleg Butković, ministar prometa mora i infrastrukture.

No pred resornim ministrom je i rješavanje vrućeg pitanja prijevoznika, točnije Ubera.

Posla ima i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Glavna tema današnjeg radnog sastanka – sastanak s veleposlanicima i generalnim konzulima. Počinjemo sa praksom da se redovito održavaju konferencije, ideja je da se svih naših dipolmatskih šefovima misija daju iz prve ruke informacije o članovima vlade koju politiku trebaju zastupati, kazala je.

Nakon radnog ljeta, za nastavak sezone spremni i u ministarstvu turizma. Imamo pripremu za tri bitna zakona koje ćemo pripremiti do nove godine, zakon o turističkim zajednicama, pripremamo i zakon o ugostiteljstvu, najavio je ministar Gari Cappelli.

Osim zakona koji će biti poslani u saborsku proceduru, velik je izazov donošenje državnog proračuna za iduću godinu. U pripremi je i pet milijardi eura težak reprogram dugova cestarskih tvrtki, a jesen donosi i nastavak restrukturiranja Agrokora.