Ministri G20 pozvali na veći dijalog o trgovinskim napetostima

EPA/HINA

Ministri financija i guverneri središnjih banaka najvećih svjetskih gospodarstava izjavili su da pojačane trgovinske i geopolitičke napetosti predstavljaju rizik za globalni rast i pozvali su na veći dijalog, navodi se u završnoj izjavi sa sastanka G20 u Argentini.

Sastanak u Buenos Airesu tijekom vikenda održava se u jeku jačanja retorike u trgovinskom sukobu između SAD-a i Kine, najvećih svjetskih gospodarstava, koje su dosad nametnule carine na proizvode u vrijednosti 34 milijarde dolara.

Američki predsjednik Donald Trump povećao je ulog u petak prijetnjom o nametanju carina na sav kineski izvoz SAD-u u vrijednosti 500 milijardi dolara ako se Peking ne složi s velikim strukturnim promjenama u tehnološkom transferu, industrijskim subvencijama i politikama zajedničkog ulaganja.

U izjavi se navodi da je nezaposlenost niska i globalni rast i dalje snažan, no da je u zadnje vrijeme manje sinhroniziran među velikim ekonomijama, a kratkoročni i dugoročni financijski rizici su povećani.

“To uključuje povećanu financijsku ranjivost, jače trgovinske i geopolitičke napetosti, globalnu neravnotežu, nejednak i strukturno slab rast, pogotovo u nekim razvijenim gospodarstvima”, ističe se u izjavi.

U izjavi se napominje da su nužne strukturalne reforme za jačanje eventualnog ekonomskog rasta i da se potvrde obaveze s prijašnjeg summita ministara financija u ožujku da će se uzdržati od konkurentnih devaluacija koje bi mogle utjecati na globalnu financijsku stabilnost.

Ministri su potvrdili zaključke čelnika G20 sa summita u Hamburgu u srpnju prošle godine kada su naglasili da je trgovina motor globalnog rasta i potvrdili važnost višestranih trgovinskih sporazuma.

“Prepoznajemo potrebu da pojačamo dijalog i mjere kako bismo smanjili rizik i učvrstili povjerenje”, navodi se u izjavi.

Izjava je sročena u čvršćem tonu od izjave s ministarskog sastanka u ožujku u kojoj se konstatira samo “potreba za većim dijalogom”, navodi Reuters. (H)