Ministri financija G7 poručili SAD-u da je na Trumpu da izbjegne trgovinski rat

Američki predsjednik Donald Trump još uvijek ima vremena izbjeći trgovinski rat oko carina najavljenih Kanadi, Europskoj uniji i Meksiku, kazali su ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na susretu u kanadskom turističkom odredištu Whistleru.

Američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat, rekli su diplomati nakon sastanka održanog uoči summita zemalja G7 idućeg tjedna u Kanadi.

“Još uvijek imamo nekoliko dana da se poduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Europske unije i SAD-a, i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7”, kazao je novinarima francuski ministar financija Bruno Le Maire.

“Loptica je u kampu SAD-a, na američkoj je administraciji da donese prave odluke i izgladi situaciju te ukloni poteškoće”, dodao je francuski ministar.

Kanada i EU obje su slučaj prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija koje je Trump objavio u četvrtak. Meksiko je također pogođen uvođenjem carina.

Kanada je zaprijetila uvođenjem protumjera Sjedinjenim Državama koje bi se odnosile na uvoz poljoprivrednih proizvoda, što bi moglo pogoditi ruralna područja SAD-a, gdje Trump ima mnogo pristaša.

EU je također priopćila da će blok primijeniti carinske protumjere.

Ovakvo potpuno neslaganje neuobičajeno je za skupinu G7, koja okuplja najjača svjetska gospodarstva: SAD, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i Britaniju. (H)