Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavio rang-liste za stipendije, dvostruko više za najugroženije

FaH

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u petak rang-listu studenata koji su zadovoljili uvjete i ostvarili pravo na državnu stipendiju u akademskoj godini 2017./2018., a ove je godine, ističu, njihov broj povećan s 5400 na 10 tisuća godišnje, te je zadovoljeno više od 90 posto potreba za ovakvim stipendijama u Hrvatskoj.

Iz Europskoga socijalnog fonda osigurano je 270 milijuna kuna za petogodišnje razdoblje, što znači čak 4600 dodatnih stipendija godišnje za najugroženije, time je broj stipendija od ove akademske godine udvostručen, ističe se u priopćenju MZO.

“Danas smo objavili rang listu dobitnika socio-ekonomskih stipendija. Dodijelit ćemo 10.000 stipendija za najugroženije čime omogućavamo puno širi, bolji pristup visokome obrazovanju. Ovime ćemo zadovoljiti više od 90 posto svih potreba za ovakvim stipendijama u Hrvatskoj što jasno dokazuje socijalnu osjetljivost Vlade RH”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Sredstva za natječaj bila su osigurana u Državnome proračunu i Europskome socijalnom fondu (ESF) – Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020 u sklopu projekta “Dodjela stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa”. Projekt je ostvaren u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Iznos stipendije je 1.200 kuna, a isplaćuje se mjesečno tijekom devet mjeseci.

Rang lista dobitnika objavljena je na internetskim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. (Hina)