Ministarstvo zdravstva pozvalo obiteljske liječnike da ispunjavaju svoje obaveze

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u četvrtak žurno uključenje liječnika obiteljske medicine u redovito ispunjavanje svojih obveza s obzirom na to da se mnogi pacijenti pozitivni na covid-19 žale se na njihovu nedostupnost.

“Potrebno je naglasiti kako ključnu ulogu u komunikaciji s korona pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze”, stoji u priopćenju.

Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano je zatražilo od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće.

Od liječnika traži da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano uz postavljanje dijagnoze covid-19 kao i obavješćivanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima.

“Najveći dio sustava javnog zdravstva predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa covida -19 te je važno da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje”, poručilo je Ministarstvo zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je rekao da se od liječnika obiteljske medicine očekuje da u centralni registar uvedu osobu koja je covid pozitivna i da po mogućnosti kontaktiraju njegove kontakte jer to epidemiolozi više nisu u stanju sami napraviti.

“Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, uloga je liječnika primarne zaštite da sudjeluju u tome”, istaknuo je Beroš.

(Hina)