Ministarstvo: Zakon o civilnim stradalnicima dug države prema nevinim žrtvama

Tomo Medved/Izvor: D.Prša

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja u ponedjeljak su reagirali na izjave Miroslava Škore i Stipe Mlinarića o Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, istaknuvši da je Zakon dug države prema nevinim žrtvama i kako je žalosno da zastupnici ne prepoznaju tu žrtvu.

Ministarstvo u priopćenju naglašava da su čelnik Domovinskog pokreta Škoro i zastupnik u Hrvatskom saboru Mlinarić, komentirajući Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata na N1 televiziji, iznijeli niz neistina.

Na Škorine tvrdnje da se ‘zakon o civilnim žrtvama rata mora progurati’ i da je to ‘čista trgovina’, Ministarstvo navodi kako “Škoro očito nije ni pročitao prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata”, a svojim komentarima i opstrukcijama pokušava obmanuti hrvatsku javnost da će temeljem Zakona prava ostvariti oni za koje ovaj zakon nije ni predviđen.

‘Mlinarić pak tvrdi kako je prijedlog Zakona pročitao, no umjesto o odredbama Zakona, on govori o nepostojećim mirovinama’, dodaju iz Ministarstva.

Apsolutno neistinito da će Zakonom agresori ostvariti bilo kakva prava

Ističu kako je “apsolutno neistinito da se ovim prijedlogom Zakona reguliraju mirovinska prava civilnih stradalnika, kao i to da će temeljem ovog Zakona 8000 agresora i neprijateljskih vojnika ostvariti bilo kakva prava, kamoli mirovinu od 3400 kuna, kako besramno i sustavno tvrde prvo(z)borci Domovinskog pokreta”.

Ministarstvo podsjeća da civilni invalidi iz Domovinskog rata kao osnovno pravo mogu ostvariti osobnu invalidninu u rasponu od 114 do 3824 kune, ovisno o statusu i stupnju oštećenja organizma. Procjenjuju do 2500 novih korisnika statusnih prava u punoj primjeni Zakona, među kojima su invalidi te članova obitelji smrtno stradalih i nestalih civila.

“Mlinarić tvrdi kako je sramotno da se tek sada donosi zakon koji će obeštetiti civilne žrtve i roditelje poginule djece, istovremeno navodeći kako su civilne žrtve već obeštećene zakonom iz ’92 godine; (…) očito ni on nije iščitao ili razumio ovaj Zakon”, dodaje se u reakciji Ministarstva.

Ocjenjuju kako je žalosno da takva izjava dolazi od saborskog zastupnika, i da Mlinarić, kao hrvatski branitelj i stradalnik ne podržava civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

Ministarstvo navodi i da civilne žrtve iz Domovinskog rata, kao žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku, do sada nisu prepoznate ni vrednovane kako zaslužuju, i zato su 2017. pokrenuli proces izrade zakona, kojim se definira – tko su civilne žrtve Domovinskog rata i koja prava mogu ostvariti, kao i tko status i prava iz Zakona neće moći ostvariti.

Napominju kako Škoro i Mlinarić pokušavaju dovesti u zabludu javnost i posebice hrvatske branitelje, da novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata otvara mogućnost da agresori i neprijatelji, kao i njihovi pomagači, ostvare prava po ovom Zakonu.

Škoro dezinformira javnost svojim tvrdnjama kako je Zakon ‘trgovina da se ljudima koji su u Domovinskom ratu granatirali hrvatske građane i gradove, osigura mirovina’, ističu iz Ministarstva, dodajući da je ‘istina upravo suprotna’.

“U Zakonu je jasno i precizno definirano da pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja, ne mogu ostvariti statuse i prava iz ovoga Zakona”, navode iz Ministarstva.

Dodaju da to nije moguće ni prema “važećem zakonu, a novim je prijedlogom još jasnije propisano”.

“Da bi se utvrdilo tko može, a tko ne može ostvarivati statuse i prava iz ovog Zakona, koristit će se svi raspoloživi resursi i podaci institucija Republike Hrvatske, a činjenice za ostvarivanje prava utvrđivat će se kroz upravni postupak na temelju dokumentacije izdane isključivo od nadležnih tijela Republike Hrvatske”, kažu iz Ministarstva.

Podsjećaju da su se upravo civilni stradalnici Domovinskog rata na početku izrade ovog Zakona, jasno izjasnili kako nikada ne bi sudjelovali u izradi niti bi podržali zakon koji bi omogućio ostvarivanje prava onima koju su izvršili agresiju na Hrvatsku. “I dok se neki pitaju zašto baš sada donosimo Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, civilni stradalnici se pitaju – zašto tek sada”, naglašavaju iz Ministarstva.

“Znaju li Škoro i Mlinarić da postoje civilni stradalnici koji ni nakon 25 godina od završetka rata nisu ostvarili svoja prava zbog zapreka koje će ovim Zakonom biti otklonjene? To se ponajprije odnosi na roditelje poginule djece koji zbog zaposlenja ili mirovine nisu mogli ostvariti pravo na invalidninu i obitelji nestalih civila koje nisu mogle ostvariti prava ako nisu proglasili nestalog člana obitelji umrlim”, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo podsjeća da je Prijedlog zakona predvidio i niz drugih rješenja kojima se poboljšava socio-ekonomski status civilnih stradalnika i prate potrebe te populacije.

Ministarstvo: Znamo da Škoro ne zna tko je granatirao hrvatske građane i gradove

Ministarstvo reagira i na Škorine riječi – “ja ne znam tko je granatirao hrvatske građane i gradove”. “Mi znamo da on ne zna tko je granatirao hrvatske građane i gradove, a upravo zbog te činjenice sramotno je da tako neozbiljno komentira Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata koji su, između ostaloga, žrtve toga granatiranja”, dodaje se u priopćenu.

Ministarstvo kaže da će zakon u materijalnom aspektu sigurno imati učinka, no puno je važnija moralna satisfakcija koju civilni stradalnici zaslužuju, izraz zahvalnosti i priznanje njihove žrtve u Domovinskom ratu kao i dug države prema nevinim žrtvama, i obaveza rješavanja još uvijek neriješenih pitanja iz Domovinskog rata, kao i zadovoljavanja pravde prema svima čiji su životi ugrađeni u temelje suverene i neovisne Hrvatske”.

Ministarstvo u podužem priopćenju podsjeća kako je ovaj prijedlog Zakona nastao u suradnji s predstavnicima civilnih stradalnika, da su svoje obećanje ispunili, na što su iznimno ponosni, i zato očekuju potporu većine zastupnika u Hrvatskom saboru.

Pozivaju sve saborske zastupnike da podrže ovaj zakon, da bi, kako ističu, ” pravnu sigurnost koju je ova Vlada pružila hrvatskim braniteljima i osobama nestalim u Domovinskom ratu, pružili i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata”.

Ministarstvo zaključuje da će glasanje protiv Zakona – biti glas protiv hrvatskih civilnih stradalnika i žrtava, protiv onih koji nisu napustili svoje domove i domovinu onda kada je to bilo najpotrebnije, i glas protiv onih koji su hrvatskim braniteljima bili najveća motivacija u obrani i oslobađanju Hrvatske.