MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA UPOZORAVA ‘Izbjegavajte ovih dana Barcelonu’

Pixabay

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je na svojim internetskim stranicama objavilo preporuku hrvatskim državljanima da zbog situacije uzrokovane referendumom u Kataloniji u nadolazećim danima izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima te pokrajine.

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije koji se održao unatoč protivljenju središnje vlasti u Madridu u nedjelju je u sukobima s policijom ozlijeđeno najmanje 760 ljudi, među kojima i 12 policajaca, izvijestila je katalonska medicinska služba.

Stoga ministarstvo vanjskih poslova građanima preporuča da idućih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima poput Tarragone i Girone, kao i da zaobilaze tamošnja mjesta većih okupljanja, te da prate upute lokalnih vlasti.

Za utorak je najavljeno održavanje prosvjeda u Kataloniji, pa se hrvatskim državljanima savjetuje “kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora”, stoji na stranicama ministarstva.

Dodaje se kako je u slučaju potrebe hrvatskim građanima na raspolaganju dežurni telefon konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu – 00 34 630 526 085.

Maksimalan oprez bio je savjetovan hrvatskim državljanima koji putuju u Španjolsku i prije nedjeljnih događanja zbog terorističkih napada koji su se u kolovozu dogodili u Barceloni i Cambrilu.

H/N