Ministarstvo turizma u školskoj godini 2017./2018. sufinancirat će s 2,2 milijuna kuna 423 učenika i studenta koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva.

Stipendije Ministarstvo turizma sufinancira temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, a u odnosu na prošlu školsku godinu, u ovoj se stipendira 194 učenika i studenata više.
Riječ je o stipendijama koje se provode u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, tako da svaki dionik sudjeluje s 50 posto. Sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu dodijeljena su tako stipendistima 23 tvrtki i jedne županijske obrtničke komore.
“Kvalitetni radnici temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma jer je u turizmu prvenstveno čovjek ključ uspjeha. Upravo zato, aktivno radimo na povećanju atraktivnosti poslova u turizmu kroz programe stipendiranja, čiji je cilj podizanje kvalitete kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, a samim time i rast i razvoj cjelokupnog hrvatskog turizma. Putem njih potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te ih povezujemo s budućim poslodavcima još za vrijeme školovanja, a posebno nas veseli što je ove godine iskazan još veći interes za stipendije od strane učenika i studenata, ali i velikih turističkih tvrtki, naših partnera u ovom projektu”, poručio je ministar Cappelli.

Temeljem programa učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 600 kuna mjesečne stipendije, i to učenici od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti od 1. rujna tekuće do 30. kolovoza iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje.
Od 2008., od kada Ministarstvo turizma provodi taj program, sufinancirano je više od 900 stipendista.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here