Ministarstvo turizma s 2,2 milijuna kuna stipendira učenike i studente

Ministarstvo turizma u školskoj godini 2017./2018. sufinancirat će s 2,2 milijuna kuna 423 učenika i studenta koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva.

Stipendije Ministarstvo turizma sufinancira temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, a u odnosu na prošlu školsku godinu, u ovoj se stipendira 194 učenika i studenata više.
Riječ je o stipendijama koje se provode u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, tako da svaki dionik sudjeluje s 50 posto. Sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu dodijeljena su tako stipendistima 23 tvrtki i jedne županijske obrtničke komore.
“Kvalitetni radnici temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma jer je u turizmu prvenstveno čovjek ključ uspjeha. Upravo zato, aktivno radimo na povećanju atraktivnosti poslova u turizmu kroz programe stipendiranja, čiji je cilj podizanje kvalitete kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, a samim time i rast i razvoj cjelokupnog hrvatskog turizma. Putem njih potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te ih povezujemo s budućim poslodavcima još za vrijeme školovanja, a posebno nas veseli što je ove godine iskazan još veći interes za stipendije od strane učenika i studenata, ali i velikih turističkih tvrtki, naših partnera u ovom projektu”, poručio je ministar Cappelli.

Temeljem programa učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 600 kuna mjesečne stipendije, i to učenici od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti od 1. rujna tekuće do 30. kolovoza iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje.
Od 2008., od kada Ministarstvo turizma provodi taj program, sufinancirano je više od 900 stipendista.