Ministarstvo: Štitite se od sunca; četvrti smo u EU po smrtnosti od melanoma

Ministarstvo zdravstva podsjeća na početku ljeta na važnost odgovornog ponašanja za siguran boravak na suncu te ističe kako je Hrvatska na 17. mjestu po incidenciji a na četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma u Europskoj uniji.

Prema statističkim pokazateljima, više od trećine građana se ne štiti od sunca, iako je važna foto zaštita i neizlaganje UV zračenju od 10 do 17 sati.

“Izravno izlaganje suncu povećava mogućnost pojave melanoma, čija je incidencija u porastu. Stoga nastavljamo s javnozdravstvenom akcijom ranog otkrivanja melanoma koja će se održati na otoku Korčuli“, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prošlogodišnja akcija održana je na Braču gdje je pregledano 1968 građana, otkrivena su 43 melanoma, 57 epidermalnih karcinoma kože i 72 atipična nevusa.

“Ove brojke ukazuju na slabu osviještenost o čimbenicima rizika za nastanak melanoma, kao i činjenicu da su otočani izloženi većoj količini UV zračenja kao i većem broju sunčanih sati tijekom godine,“ naglasio je ministar u priopćenju.

Ta se bolest najčešće pojavljuje u dobi od 50 godina i kasnije i češće kod muškaraca, osim u dobnom skupini između 18. i 35. godine kada je češća kod žena.

Ministarstvo zdravstva intenzivno radi na donošenju Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma koji će biti sedmi Nacionalni preventivni program namijenjen daljnjem jačanju prevencije i pravovremenom otkrivanju bolesti kao i poboljšanju ishoda liječenja

“Nepotrebno gubimo zdravlje i živote naših građana zbog kasnog otkrivanja melanoma. Ujedno gubimo više od 30 milijuna eura na liječenje oboljelih čiji se životi mogu spasiti a taj novac mogao bi se usmjeriti u dodatno unaprjeđenje prevencije “, ističe ministar.

Pozvao je na oprez kronične bolesnike i starije osobe zbog najavljenih ekstremno visokih temperatura s obzirom da klimatski modeli predviđaju dulje, intenzivnije i češće toplinske valove.

Topolinski valovi zahtijevaju povećanu pažnju, osobito starijih građana, kardiovaskularnih i plućnih bolesnika, djece i ostalih rizičnih skupina.

Upravo ekstremno visoke temperature mogu uzrokovati rizik od aritmije i infarkta, ali i učestale opekline i alergijske reakcije na sunce, upozorava Beroš.