Ministarstvo regionalnog razvoja daje 10 milijuna kuna za sanaciju u brdsko-planinskim područjima

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u četvrtak je zajedno s korisnicima potpisala ugovore za 28 projekata ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima u sanaciji infrastrukturnih projekata.

Cilj programa je pomoć jedinicama lokalne samouprave pri otklanjanju šteta nastalih na infrastrukturnim građevinama uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja kao što su sanacija klizišta, odrona, šumskih puteva i slično.

To će doprinjeti održivosti razvoja lokalne zajednice odnosno poboljšanju dostupnosti lokalne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva, stoji u priopćenju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

“Ravnomjerni razvoj svih područja Republike Hrvatske jedan je od naših najvažnijih ciljeva, pa je tako tijekom 2017. i 2018. Ministarstvo u regionalni razvoj uložilo ukupno 705 milijuna kuna što je tri puta više nego tijekom četverogodišnjeg razdoblja od 2012.-2015., kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna”, naglasila je Žalac.

Najavila je prijedloge novog Zakona o brdsko-planinskim područjima i Zakona o potpomognutim područjima kako bi se mogla jačati konkurentnost i ostvariti vlastiti razvojni potencijali potpomognutih i brdsko-planinskih područja što će pridonijeti njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju u skladu s njihovim posebnostima i načelima održivog razvoja.