Ministarstvo podnijelo optužni prijedlog za ukidanje aplikacije Uber

Pixabay

Ministarstvo prometa podnijelo je optužni prijedlog za ukidanje aplikacije Uber. O budućnosti njegovih prijevoznika u Hrvatskoj odlučit će Sud. Podsjetimo, taksisti iz cijele Hrvatske prosvjedovali su krajem lipnja protiv nelojalne konkurencije, ponajprije Ubera za kojeg tvrde da radi nezakonito. Uber je početkom srpnja izrazio žaljenje što Prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije u Hrvatskoj, dok Ministarstvo to nije potvrdilo ni opovrgnulo. Ministar Oleg Butković tada je kazao da on ništa ne može zabraniti.

Ništa bolje stanje s Uberom nije ni u Španjolskoj. Zbog njega se danas prosvjedovalo u Barceloni i Madridu pa su turisti bili doslovno zatočeni. Prazna taksi stajališta dočekala su putnike na madridskom aerodromu Barajas i glavnoj željezničkoj postaji španjolske prijestolnice. Zvuk truba i eksplozije petardi odjekuju ulicama Madrida, Barcelone i drugih španjolskih gradova.

Tisuće taksista na 24 sata zaustavile su svoja vozila. Prosvjeduju protiv uvođenja mobilnih aplikacija u prijevozu.

Traže da kompanije kao što su Uber i Cabify, koje nude mogućnost pozivanja taksija internetom, poštuju zakone. Samo tražimo da se poštuje zakon. Taj zakon kaže da na 30 taksija dolazi jedno vozilo Ubera i to treba poštovati. U Madridu je sada 7 Ubera na 30 taksija, dakle, to je 1 prema 7., kazao je Jose Luis del Valle.

Privatnih vozila s licencijom za aplikacije 2012. u Španjolskoj je bilo 580, danas ih je više od dvije tisuće. Taksisti ovim, samo jednim u nizu prosvjeda, traže strogo ograničavanje izdavanja licenciija Uberu i Cabifyju.