Ministarstvo: Ne opstruira se osnivanje ogranaka Domovinskog pokreta

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministarstvo pravosuđa i uprave u utorak je odbacilo navode iz pisma organizacijskog tajnika Domovinskoga pokreta Darija Žepine o opstruiranju registracije novoosnovanih mjesnih, općinskih i gradskih ogranaka, odnosno ustrojstvenih oblika te stranke diljem Hrvatske.

Žepina je u ponedjeljak u pismu upućenom ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici govorio o šutnji institucije, “zastoju i tipičnoj partijskoj opstrukciji” što, ističe ministarstvo, ne odgovara istini.

“Postupanje po podnesenim prijavama za upis ustrojstvenih oblika Domovinskog pokreta je u tijeku, a nadležna služba je u kontaktu s predstavnikom navedene političke stranke”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo je izvijestilo da je u razdoblju od 28. rujna do 23. listopada 2020. zaprimilo 65 prijava za upis ustrojstvenih oblika (ogranaka), a ne više od 80 zahtjeva za registraciju kako je navedeno u pismu. Po primitku i pregledu prijava, dodaju, nadležna služba je predstavniku stranke 15. listopada dala primjedbe na više prijava za koje do sada nije zaprimila ispravke.

Iz ministarstva su istaknuli kako su već ranije u registar upisali ustrojstveni oblik po uredno podnesenoj prijavi od 2. rujna, a s danom 2. studenog u registar su unijeli podatke za ukupno 27 ustrojstvenih oblika Domovinskoga pokreta što je, naglasili su, lako povjerljiv javni podatak.

“Upućeno pismo, osim što izlazi izvan svih okvira uljuđene komunikacije s predstavnicima tijela državne uprave, obuhvaća bespredmetne i neistinite tvrdnje o ‘bezočnim, bahatim i nezakonitim radnjama ministra’. Ministar Malenica dužnost, koju mu je povjerio predsjednik Vlade i većina zastupnika u Hrvatskom saboru, obnaša savjesno, odgovorno i zakonito”, poručili su, dodavši da i službenici svoj posao obavljaju nepristrano.

Ministarstvo je odbacilo i sve teze o “osmišljavanju, pogodovanju i prilagođavanju zakona za sebe i svoje” jer sa spomenutim prijavama postupa u skladu sa svim propisima i praksama postupanja te je poručilo da će nastaviti s upisom uredno prijavljenih ustrojstvenih oblika, o čemu će Domovinski pokret biti pravovremeno obaviješten.