Ministarstvo kulture pozvalo na dijalog u Hrvatskom glazbenom zavodu

Konferencija za medije HGZ-a

Ministarstvo kulture upoznato je s problemima Hrvatskoga glazbenog zavoda koji eskaliraju posljednjih nekoliko mjeseci te je pozvalo na dijalog u toj kući kako bi se sačuvala temeljna djelatnost Zavoda.

Apeliramo na predsjednika da uspostavi dijalog s članovima Ravnateljstva kako bi se sačuvala temeljna djelatnost Hrvatskoga glazbenog zavoda. Ministarstvo kulture je u više navrata članovima Ravnateljstva prenijelo spremnost za uključivanjem i posredovanjem, kaže se u odgovoru Ministarstva kulture na upit Hine u ponedjeljak.

Iz Ministarstva kulture također ističu kako je djelatnost Hrvatskoga glazbenog zavoda iznimno važna za hrvatsku kulturu.

“Kao institucija, Zavod je puno više od koncertne dvorane, posebno zbog bogatog fundusa knjiga i partitura koje čuva”, poručuju iz Ministarstva kulture.

Sedam od 11 članova Ravnateljstva Hrvatskoga glazbenog zavoda pozvalo je u ponedjeljak ispred zatvorenih Zavoda u Gundulićevoj ulici na izvanrednu i izbornu Skupštinu HGZ-a jer im ravnatelj Niko Đurić nije dopustio da konferenciju za novinare održe u zgradi.

Oba potpredsjednika HGZ-a te predsjednici i dio članova Nadzornog odbora i Časnog suda pozvali su članstvo na izvanrednu i izbornu Skupštinu koja će se krajem studenoga održati na Muzičkoj akademiji, nakon višemjesečnoga sukoba većine od sedam od 11 članova Ravnateljstva Zavoda i ravnatelja Nike Đurića koji je na tu dužnost izabran u ožujku.

Oni Đurića optužuju da se već od prve sjednice bahato ponaša, krši statut i pokušava prodati, odnosno dati u koncesiju zgradu HGZ-a, lažno tvrdeći da se HGZ nalazi u predstečajnoj fazi.

Krajem lipnja Ravnateljstvo je većinom glasova razriješilo Niku Đuriću funkcije predsjednika Ravnateljstva HGZ-a.

Ravnatelj Đurić optužio je pak dio Ravnateljstva za manipulacije i “događanja naroda” te je sredinom studenoga isključio iz članstva HGZ-a deset članova Ravnateljstva: potpredsjednike Seadetu Midžić i Mladena Janjanina, tajnika Ljubomira Gašparovića, članove Nadzornog odbora Zdenku Kapko-Foretić i Višnju Mažuran, članove Časnog suda Naimu Balić, Silvija Foretića i Marina Tušeka, te članove ravnateljstva Sinišu Bizovića i Miroslava Gašparovića.