Povezite se

Vijesti

Ministarstvo kulture: Neistinita tvrdnja HND-a da nije uvažen nijedan njihov prijedlog za ZEM

Objavljeno

-

Ministarstvo kulture u srijedu je reagiralo na odluku Hrvatskog novinarskog društva (HND) o istupanju iz Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), navodeći kako je potpuno neistinita HND-ova tvrdnja da nijedan njihov prijedlog nije uvažen.

”Ministarstvo kulture poziva HND kao krovnu udrugu novinara u RH da afirmativno i u dijalogu nastave iznositi svoje prijedloge. Potpuno je neistinita tvrdnja iz priopćenja HND-a da nijedan prijedlog HND-a nije uvažen što mogu potvrditi i ostali članovi Radne skupine. Upravo suprotno, najveći broj primjedbi koje je bilo moguće usvojiti Ministarstvo kulture uključilo je u Nacrt prijedloga Zakona’, ističe se u odgovoru Hini.

Nacrt prijedloga Zakona tek će, kažu, biti upućen u javnu raspravu. Nakon toga će proći dva saborska čitanja tijekom čega se očekuju dodatni prijedlozi koji će biti razmotreni, a sve s ciljem donošenja kvalitetnog zakona.

Većina prijedloga HND-a ugrađena u nacrt Zakona

”Vezano za dostavljene primjedbe i prijedloge HND-a, ističemo da je većina ugrađena u Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim medijima” ističe se u odgovoru. Navode i se da su u novi prijedlog Zakona uvedeni prijedlozi o definiciji elektroničke publikacije, promidžbe tijela državne uprave, transparentnijeg načina dodjele novca za financiranje proizvodnje programa lokalnih nakladnika i iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Osim toga, navodi se i stav Ministarstva o predloženim izmjenama načina izbora Vijeća za elektronske medije kao regulatornog tijela.

”U Nacrtu Zakona ne predlažu se izmjene u načinu izbora regulatornog tijela budući da je ovakva praksa sukladna praksi u većini država članica EU, da je o načinu izbora članova Vijeća za elektroničke medije prilikom donošenja Zakona 2009. godine provedena široka javna rasprava te budući da nitko od drugih članova Radne skupine nije tražio usvajanje bilo kakvih izmjena, istovremeno propisane su dodatne stručne kvalifikacije koje trebaju imati kandidati, odnosno članovi Vijeća za elektroničke medije kako je tražio HND”, istaknuto je u odgovoru Ministarstva.

Nacrt prijedloga Zakona usklađen je s europskom pravnom stečevinom te je obveza i Hrvatske da potiče i štiti hrvatsku neovisnu produkciju, ističu u resornom ministarstvu, tako da nije uvažen prijedlog da temelj programa bude isključivo vlastita proizvodnja jer kako navodi HND ”tržište ne nudi uvijek proizvode najviših standarda”.

”U Radnoj skupini sudjeluju predstavnici nakladnika, Agencije za elektroničke medije, predstavnici HAVC-a i predstavnici neovisnih proizvođača audio-vizualnih sadržaja na koje se ova pitanja izravno odnose, a na samim sjednicama Radne skupine predstavnici HND-a ni na koji način nisu obrazložili svoje zahtjeve koji ovako formulirani odstupaju od odredbi Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama i koji su nisu u interesu hrvatskih kreativaca i umjetnika”, stoji u odgovoru.

U Ministarstvu su reagirali i na prijedlog HND-a o redakcijskim statutima navodeći kako je to uređeno je Zakonom o medijima te ”nikako ne može biti uređeno u Zakonu o elektroničkim medijima na drugačiji način”, te su istaknuli da broj radijskih i televizijskih frekvencija za ”neprofitne nakladnike nije moguće propisati Zakonom s obzirom dabroj ovisi o tehničkim parametrima i nije predmet ovog Zakona”.

”U razgovorima vezanim uz Zakon o medijima Ministarstvo kulture ističe da je ministrica više puta pozvala predstavnike HND-a da dostave prijedlog izmjena Zakona o medijima, budući da su u razgovorima vezanim za izmjenu ovoga Zakona istaknuti i stavovi da ga nije potrebno u potpunosti mijenjati, već samo pojedine odredbe dodatno pojasniti”, ističu uz zahvalu  svim članovima Radne skupine na korisnim prijedlozima i kolegijalnom pristupu izradi Nacrta prijedloga Zakona.

Ministarstvo pozvalo zainteresirane da upute svoje prijedloge 

Ministarstvo kulture poziva sve zainteresirane dionike, uključujući Hrvatsko novinarsko društvo, da nakon upućivanja Zakona u javnu raspravu upute svoje prijedloge kako bi konačni Zakon na najbolji mogući način osigurao pravni okvir za djelovanje elektroničkih medija u sljedećem razdoblju’.

Reagiranje Ministarstva kulture uslijedila je nakon što je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) u srijedu donio odluku o istupanju HND-a iz Radne skupine Ministarstva kulture za izradu novog Zakona.

Kao razlog za takvu odluku u HND-u navode činjenicu da Ministarstvo kulture u Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim medijima nije uvrstilo niti jedan HND-ov prijedlog iz dokumenta koji su Ministarstvu dostavili potkraj kolovoza ove godine, a nakon što im je krajem srpnja 2019. na uvid dan radni materijal budućeg zakona.

Politika

“Župane na odlasku, županije se gase – 20 besposlenih župana mogu vikati koliko hoće, što su skrčmili, skrčmili su”

Published

on

Stranka s imenom i prezimenom poslala je otvoreno pismo županu šibensko-kninskom Goranu Pauku, koji obnaša i dužnost predsjednika Hrvatske zajednice županija, u kojem župana oslovljavaju kao bivši i govore o potrebi njihovog ukidanja.

Sadržaj pisma upućenog županu šibensko-kninskom Goranu Pauku prenosimo u cijelosti:

Poštovani župane na odlasku, gospodine Gorane Pauče,
ovime Vas obaviještavamo da se županije kao eklatantni primjer teritorijalnog nereda i nerada nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora, gase.

Molimo Vas stoga da obavijestite kolege župane u beskorisnoj zajednici župana da pripremite završni račun i sve druge potrebne radnje kako bi gašenje županija, kao centara za politička uhljebništva, prošlo sa što manje dodatnog tereta za porezne obveznike.

Da su županije simbol zapošljavanja preko veze na izmišljenim radnim mjestima i sami ste priznali u sad već legendarnom intervjuu jednim dalmatinskim dnevnim novinama koje su misteriozno taj intervju obrisale sa svojih stranica. Srećom drugi mediji su prenijeli Vaš citat u kojem ste rekli: “Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio “preko veze”. Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku “preporuku”, neku “vezu”. Volio bi da sam ih puno više “uhljebio”.

Ne želimo uopće ni pomisliti da je u vrijeme davanja tog intervjua i osoba s prislušnom “bubicom” u automobilu, slučajno i bivša gradonačelnica drugog po veličini grada Vaše županije, uživala blagodati Vaše “preporuke”.
Zbog niza uhljebljivanja stranačkih kadrova svih opcija koje upravljaju nepotrebnim županijama njihovo ukidanje je jedna od mjera antikorupcijskog programa stranke s Imenom i Prezimenom. Ovaj dopis i našu odluku o ukidanju Vašeg nepotrebnog radnog mjesta stoga nemojte shvatiti osobno. Ukidanje županija samo je jedna od deset mjera (deset zapovjedi hrvatskih) koje će se provesti nakon parlamentarnih izbora, pa si nemojte umisliti da ste jedini kao institucija nevažni u prijelazu na novi državni ustroj.
Otpremnina neće biti.

Dalija Orešković
Ante Pranić
Josip Budimir

DESET ZAPOVJEDI HRVATSKIH
PRVA ZAPOVIJED
UKIDA SE DVADESET ŽUPANIJA I USPOSTAVLJA PET REGIJA

Neracionalni, rascjepkani i nepovezani županijski teritorijalni ustroj kočnica je svakog ozbiljnijeg razvoja Republike Hrvatske. Pet slavonskih županija ili četiri dalmatinske potpuno su besmislene, a ujedno te prirodne regije onemogućavaju u punom razvoju. Svaka buduća decentralizacija s države na takve županije nered će samo još povećati, jer će povećana sredstva prostorno nakaradnim županijama dati dodatnu snagu da ubijaju razvoj prirodnih cjelina u korist politički skrojenih rastrganih antiregija.
Stranku s Imenom i Prezimenom ne zanima galama dvadeset bespolenih župana, pa mogu vikati koliko god hoće, jer našim ulaskom u bilo kakvu izvršnu poziciju njihovih radnih mjesta više neće biti. Što se nas tiče, mogu pripremati završni račun. Što su skrčmili, skrčmili su, nažalost!
Županije kao stranački protočni bojleri kojima ucjenjuju gradove i općine čiji im gradonačelnici i načelnici nisu po volji došle svu svojem kraju. Županije kao stranački centri za gospodarenje uhljebima izdaja su nacionalnog interesa. Zapošljavanja bez kriterija, bez natječaja i bez mozga neće biti moguća u vladi u kojoj će participirati stranka s Imenom i Prezimenom, pa neka dvije vodeće stranke razmisle hoće li im trebati naš glas. A naš glas će biti glas za hrvatsku budućnost, a ne prošlost. O ovoj se zapovijedi ne raspravlja.Ucitavanje vijesti

Politika

Vili Beroš: “Imam dovoljno snage i za predizbornu utrku i brigu o zdravstvenom sustavu”

Published

on

Ministar zdravstva Vili Beroš bit će nositelj izborne liste HDZ-a u X. izbornoj jedinici, nakon što je premijer Plenković jučer izjavio da se bivši ministar obrane Damir Krstičević, koji je na prošlim izborima bio nositelj liste u toj izbornoj jedinici, neće kandidirati.

Gosovao je u HRT-ovoj emisiji “Izaberi zdravlje”, kojom prilikom je izjavio da ima dovoljno snage i za predizbornu utrku i brigu o zdravstvenom sustavu.

–  Treba napomenuti da nisam sam i u jednom i u drugom slučaju. Iza mene stoje timovi, moji suradnici, rekao je Beroši naglasio da je timski igrač.

Ministar zdravstva istaknuo je da je iznimno vezan za svoje mjesto, Jelsu na Hrvaru, te da mu X. izborna jedinica stoga nije strana.

Ministar je kazao da mu je čast, ali i odgovornost što će nositi listu za X. izbornu jedinicu.

– Kao u svim svojim poslovima do sad, nastojat ću dati svoj maksimum i dokazati da je ova politika koju provodi Vlada i ministarstvo dobra politika, dodao je.

Beroš je rekao da je Hrvatska u dobroj epidemiološkoj situaciji jer smo bili oprezni, ali takvi moramo ostati i dalje. Naglasio je da bi sada još bilo prerano proglasiti kraj epidemije.

– Svi govore o drugom valu, ne znam da li ga možemo uistinu očekivati, ali moramo biti oprezni i spremni za njega ako dođe, poručio je.

Ministar je istaknuo da sinergija između struke, građana, politike, vlasti, medija je doprinjela ovakvoj epidemiološkoj situaciji.

– Izvjesno je da je iza struke puno rada, promišljanja, praćenja situacije i tog potrebnog opreza kojeg stalno naglašavam, dodao je.

Beroš je naglasio da ga čudi da neki intelektualci navode politizaciju rada Stožera.

– Sve naše mjere bile su usmjerene ka očuvanju svakog pojedinog života naših građana i sprječavanju širenja tih virusa, rekao je Beroš.

U ponedjeljak je premijer Andrej Plenković, podsjetimo, objavio nositelje lista HDZ-a po izbornim jedinicama.

1. Andrej Plenković
2️. Gordan Jandroković
3️. Žarko Tušek
4️. Ivan Anušić
5️. Zdravko Marić
6️. Davor Božinović
7️. Tomo Medved
8️. Oleg Butković
9️. Ivan Malenica
1️0️. Vili Beroš
1️1️. Zdravka BušićUcitavanje vijesti

Politika

Saborski zastupnici do 18. svibnja potrošili preko 3 milijuna kuna, bez plaća

Published

on

Od početka godine, do 18. svibnja, kada je raspušten Hrvatski sabor, njegovi su zastupnici, bez plaća, potrošili nešto preko tri milijuna kuna, pokazuje saborska statistika objavljena dva tjedna nakon raspuštanja.

Uobičajeno, najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (1, 3 milijuna) i za najamnine stanova (862 tisuće).

Osjetno su, međutim, bili niži troškovi za zrakoplovne karte, samo 83 tisuće kuna.

Usporedbe radi, u prvoj polovici lanjske saborske sezone, za istu je namjenu potrošeno 476 tisuća kuna. Iako je to razdoblje bilo dva mjeseca duže, sasvim je jasno da je troškove u prvom kvartalu ove godine ‘srezala’ epidemija koronavirusa zbog koje su zastupnici morali privremeno zamrznuti međunarodne aktivnosti koje sa sobom nose i troškove zrakoplova.

Zbog istog razloga, skromniji su i troškovi hotelskog smještaja, samo 80 tisuća kuna.

Za odvojeni je život zastupnicima isplaćeno nešto preko 370 tisuća kuna. Naknadu za odvojenost, tisuću kuna mjesečno, zastupnici primaju samo kad Sabor zasjeda.

U četiri i pol mjeseca, zastupnicima je za cestarinu isplaćeno 212 tisuća kuna, za dnevnice skromnih 37 tisuća, za režije u stanovima koje koriste 113 tisuća kuna, a za javni prijevoz (vlak, trajekt, autobus) nešto preko devet tisuća kuna.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije