Ministarstvo hrvatskih branitelja: Zastupnik Mlinarić dezinformira i širi lažne optužbe

Ministarstvo hrvatskih branitelja u četvrtak je poručilo da status i prava temeljem Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata mogu ostvariti samo nevine civilne žrtve i stradalnici, reagirajući na istup zastupnika Stipe Mlinarića za kojeg kažu da širi lažne optužbe.

Ministarstvo naglašava da saborski zastupnik Domovinskog pokreta iznosi neutemeljene i neargumentirane tvrdnje te “ne posustaje u dezinformiranju javnosti i širenju lažnih optužbi”.

“Odlučno odbacujemo laži i odgovorno tvrdimo kako status i prava temeljem ovoga Zakona mogu ostvariti samo nevine civilne žrtve i stradalnici, oni koji to dokažu u upravnom postupku i na temelju odgovarajuće dokumentacije izdane od nadležnih tijela RH”, poručuju.

Ponovno ističu i da je u Zakonu izričito propisano kako prava ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku, kao i da će se u tu svrhu koristiti svi podaci kojima raspolažu nadležna tijela, službe i institucije države.

Radi utvrđivanja navedenih zapreka osnovano je Povjerenstvo koje od nadležnih tijela pribavlja podatke o podnositeljima zahtjeva, a Zakon je u punoj je primjeni i provodi se u svim segmentnima te je većina zaprimljenih zahtjeva riješena, dodaju iz Ministarstva.

Tim Zakonom smo napokon omogućili roditeljima poginule djece i članovima obitelji civilnih žrtava ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu, a invalidima pravo na osobnu invalidninu ovisno o statusu i postotku invalidnosti stradalnika i stupnju oštećenja organizma. “I ne radi se tu o izjednačavanju žrtve i agresora, nego o priznavanju nevinih žrtava, što civilni stradalnici iz Domovinskog rata nakon dugih godina čekanja itekako zaslužuju”, poručuju.

Mlinarića Ministarstvo proziva za paušalni pristup osjetljivim i važnim pitanjima vezanima uz Domovinski rat, hrvatske branitelje i stradalnike te politiziranje pri čemu se, kako ističu, Mlinarić ne ustručava spominjati ni žrtve, ni nestale pa niti djecu ubijenu u Domovinskom ratu.

“Takvim istupima uznemiruje hrvatske branitelje i civilne stradalnike te pokušava obmanuti cjelokupnu hrvatsku javnost. No, politiziranje i obmanjivanje s ciljem samopromidžbe mu očito dobro ide pa ne sumnjamo da će tako i nastaviti, ne ustručavajući se pritom zlorabiti tuđu žrtvu i nesreću kako bi promovirao sebe i svoju stranku”, navodi Ministarstvo hrvatskih branitelja.