Ministarstvo graditeljstva: Energetski siromašnim građanima za obnovu domova maksimalni postotak bespovratnih sredstava

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja organiziralo je u petak raspravu o kriterijima energetskog siromaštva, koji će se implementirati u javne pozive za energetsku obnovu stambenih zgrada, prvenstveno obiteljskih kuća, koji se planiraju raspisati tijekom 2019. te energetski siromašnim građanima dodijeliti maksimalni postotak bespovratnih sredstava, priopćilo je Ministarstvo.

Slavica Robić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja istaknula je kako energetsko siromaštvo predstavlja situaciju u kojoj pojedinci ili kućanstva ne mogu primjereno zagrijati svoje domove ili koristiti druge energetske usluge po pristupačnoj cijeni.

Istraživanja pokazuju da čak 54 milijuna građana EU-a (10,8 posto europske populacije) nije moglo 2012. godine održavati domove adekvatno zagrijanima. Srednjoistočna i južna Europa posebno su pogođene energetskim siromaštvom.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pokrenulo je otvorene dijaloge partnera koji okupljaju predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija na tematskim radionicama.

Time se želi stvoriti široka mreža povezanih stručnjaka spremnih na zajednički dijalog i doprinos dekarbonizaciji fonda zgrada do 2050. godine. 

Državni tajnik Željko Uhlir pozvao je zainteresirane partnere da tijekom sljedećih mjeseci pristupe potpisivanju “Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine” i  zajedničkom promicanju dekarbonizacije zgrada. “Nastojat ćemo do kraja ove godine pronaći i zainteresirati za suradnju stotinjak partnera, kako bi se još efikasnije poticala energetska učinkovitost”, najavio je Uhlir.

Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU-ovoj razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, kaže se u priopćenju.