Ministarstvo državne imovine prepustilo Općini Konavle tvrđavu na Prevlaci

Foto: Općina Konavle

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je u subotu na Grudim na svečanoj sjednici konavoskoga općinskog vijeća povodom Dana općine, da je Ministarstvo državne imovine prepustilo upravljanje tvrđavom na Prevlaci Općini Konavle, što će omogućiti buduća ulaganja od nekoliko milijuna kuna.

Istaknuo je da će tvrđava, koja je danas u oronulom stanju, konačno biti pretvorena u nešto čime će se svi moći ponositi.
“Hvala na podršci dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću, saborskim zastupnicima Branku Bačiću i Sanji Putici te državnoj tajnici Nikolini Klaić. Toliko sam im dosađivao da smo na kraju i uspjeli. Najviše me raduje potpora gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića, koji je prepoznao važnost projekta za državu, Konavle i Dubrovnik”, rekao je načelnik Lasić.
Najavio je izgradnju nove škole u Cavtatu, vrtića na Grudi te bazena i vrtića u Čilipima, za koje će Općina aplicirati na fondove EU.
“Konavle su od Domovinskog rata značajno otišle naprijed. Od rata do danas imali smo uspjehe u gospodarskom, socijalnom te svakom drugom pogledu. Napretku je doprinijela stabilnost i kontinuitet vlasti, a niz vrijednih i zaslužnih Konavljana doprinosi razvoju svog zavičaja. Pozivam sve Konavoke i Konavljane da, bez obzira na stranačku pripadnost, zajednički radimo na dobrobit zavičaja”, poručio je Lasić.
Konaovski načelnik se spomenuo i hrvatskih branitelja koji su, kako je istaknuo, Konavlima omogućili budućnost.
“Njihova žrtva nije bila uzaludna. Svaka relativizacija Domovinskog rata zločin je prema braniteljima i hrvatskom narodu”, izjavio je Lasić.
Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako Vlada RH gradi perspektivu države na temelju koji su postavili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.
“Vodeći računa da ne smijemo nikad relativno shvatiti sigurnost, snažimo našu oružanu silu i Oružane snage te smo ponosni na njih. Vlada je pokrenula inicijativu donošenja koncepta Domovinske sigurnosti s ciljem uvezivanja svih sigurnosnih komponenti, kako bi garantirali punu sigurnost i svim turistima”, izjavio je ministar Medved.

“Kako bi se kroz jedinstveni pravni okvir konačno kao država odužili braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata donijet ćemo jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, koji će dati odgovor na mnoga pitanja koja već niz godina muče našu populaciju koja je najzaslužnija što danas uživamo u slobodi”, rekao je ministar Medved, dodavši kako je jedan od strateških prioriteta Vade RH Pelješki most.
Nagradu Općine Konavle za životno djelo dobio je sportski djelatnik Marko Matić, a godišnje nagrade pripale su sportskom djelatniku Luki Deranji te nadama Vaterpolskog kluba Cavtat.
Proslavi Dana općine nazočili su, između ostalih, i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Branko Bačić, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te pripadnici postrojbi koji su sudjelovali u oslobađanju Konavala 1992. godine.

Hina